CHP’li Gök: Bakanlık, geçim sorunları sebebiyle intihar eden turist rehberlerini yok sayıyor!

CHP’li Gök: Bakanlık, geçim sorunları sebebiyle intihar eden turist rehberlerini yok sayıyor!
7 Nisan 2022 09:52

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 27 Mayıs 2021 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde pandemi süreci boyunca turist rehberlerimizin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekerek, söz konusu mağduriyetlerin intiharlara sebebiyet verdiğinin altını çizmiştir. Süreçte turist rehberlerinin yalnız bırakıldığını ifade eden GÖK, 6 ay ertelemeli kredi çekme imkânı haricinde mağdur yurttaşlarımıza verilen desteklere ve sağlanan imkanlara ilişkin sorular yöneltti.

 

 

Soru önergesinin verilişinin üzerinden 10 ay geçtikten sonra önergeyi cevaplayan Bakanlık 2020 yılında turist rehberlerine verilen banka kredilerinin ilgili banka tarafından sağlandığını belirtmiş, 2021 yılının Haziran ayında yurt dışından ülkemize uçuşların başladığını bildirdi.

 

 

CHP’li Gök, Bakanlığın yanıtını değerlendirerek şunları söyledi:


“Salgın boyunca aileleri ile birlikte sayıları 50 bine yaklaşan turist rehberlerine karşılıksız destek vermek yerine banka kredisi verilmesini uygun gören Bakanlık bu süreçte ülkemizin tanıtım videolarında turizm emekçilerini incitmekten çekinmemiştir. Salgın süresince geçim sorunları sebebiyle intihar eden rehberleri yok sayan ve konuya ilişkin soruya cevap vermeyen Bakan Ersoy halen bunalımda olan ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle önünü göremeyen turizm emekçilerinin sorunlarının çözümüne dair herhangi bir açıklama yapmamıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren bütün sektörlerdeki emekçiler gibi turizm emekçileri de derin bir yalnızlığa itilmiş durumdadırlar, siyasi iktidar yurttaşlarımıza yoksulluk, açlık ve intihardan başka seçenek bırakmamaktadır.”

 

 

Gök önergesinde şunları kaydetmişti:

 

 

2020 yılının Mart ayı itibariyle Türkiye’de görülmeye başlanan Covid-19 salgınına yönelik alınan önlemler sebebiyle sayıları 12 bini aşan turist rehberleri gelir kaybına uğramış rehberlerimizin büyük çoğunluğu işsiz kalmıştır. Salgının ilk döneminde virüs bulaşı sebebiyle zor günler geçiren turist rehberleri salgının devam ettiği süreçte geçim sorunlarının getirdiği baskının altında ezilmişlerdir. Aynı dönemde gelirden mahrum kalan turist rehberlerimiz yalnız bırakılmış, bu yalnızlaşma intiharlara yol açmıştır. Turist rehberliği mesleği, aileleri ile birlikte ülkemizde yaklaşık 100 bin kişiye gelir kapısı olmakta, salgın şartları sözü geçen binlerce yurttaşımızı mağdur etmektedir. 2019 yılında ülkemizi ziyaret eden 35 milyonun üzerindeki turist ve ekonomimize kazandırdıkları 40 milyar dolar göz önüne alındığında turizmin ve bu sektörün bel kemiği olan turist rehberlerinin Türkiye için hayati bir değer taşıdığı anlaşılmaktadır. Turist rehberleri ile birlikte turizm sektörünün bütün paydaşları ülkemizdeki turizm faaliyetlerinin bir an önce normale dönmesini ve bahar aylarında başlayamayan turizm sezonunun daha fazla ertelenmemesi için gereken adımların ivedilikle atılmasını beklemektedirler.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Pandemi süresince turist rehberlerine 6 ay ertelemeli kredi çekme imkanı dışında herhangi bir destek verilmemesinin sebepleri nelerdir?
2. 1.5 yıldır geliri bulunmayan turist rehberlerine hangi tarihte ekonomik destek verilecektir?
3. 2020 ve 2021 yıllarında istihdam edilen turist rehberlerinin sayılarını aylık temelde açıklar mısınız?
4. Salgın başlangıcından itibaren hayatına son veren turist rehberlerimizin sayısını açıklar mısınız?
5. Yurtdışından ülkemize yapılan uçuşların yeniden başlayacağı ve turizm sezonunun açılacağı tarihleri açıklar mısınız?
6. 2021 Kasım ayına kadar ülkemize gelmesi beklenen yabancı turist sayısını açıklar mısınız?
7. 2021 Kasım ayına kadar gerçekleşecek turizm gelirlerinin miktarlarını aylık temelde açıklar mısınız?