CHP’li Gök, Bakan Soylu’ya gözaltındaki Youtuberları sordu: Mücahit Birinci mi şikayet etti?

CHP’li Gök, Bakan Soylu’ya gözaltındaki Youtuberları sordu: Mücahit Birinci mi şikayet etti?
13 Aralık 2021 09:48

Sokak röportajı yapan YouTuber’lar Hasan Köksoy, Arif Kocabıyık ve kameramanı Turan Kural gözaltına alındı.

 

 


Gözaltıların gerekçesi henüz paylaşılmadı

 

 

Kendine Muhabir’den Hasan Köksoy, ‘Sade Vatandaş’ lakaplı Mehmet Koyuncu, İlave TV’den Arif Kocabıyık ve Turan Kural’ın evlerine bugün sabah saatlerinde baskın yapıldı. Hasan Köksoy, Arif Kocabıyık ve kameramanı Turan Kural gözaltına alındı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Youtuberların gözaltına neden ifadeye çağrılmadığını ve gözaltına alındıklarını sordu:

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağı iletişim yöntemlerini değiştirmiş, ülkemizde basına uygulanan baskıların da etkisiyle internet ve sosyal medya platformları halkımızın haber alma özgürlüğünü yoğunlukla kullandığı alanlar haline gelmiştir.

 

Son dönemde gerçekleştirdikleri sosyal, politik ve ekonomi içerikli sokak röportajlarını internette bir video paylaşım sitesi üzerinden yayınlayarak özellikle sanal platformlarda oldukça popüler olan, çağdaş tabir ile youtuber olarak anılan gazetecilerimiz sokaktaki yurttaşlarımızın sesini milyonlara ulaştırmaktadır.

 

Muhalif paylaşımları ile tanınan youtuberlar Hasan Köksoy, Mehmet Koyuncu, Arif Kocabıyık ve Turan Kural 12 Aralık 2021 tarihinde, sabahın erken saatlerinde gözaltına alınmış, gazetecilerin iletişim araçlarına el konulmuştur. Gözaltı kararına ilişkin kamuoyunda çeşitli iddialar dolaşmakta ancak söz konusu kararın hangi suçlara istinaden alındığı bilinmemektedir.

 

 

Siyasi iktidarın halkımızı içerisine soktuğu sosyal, politik ve ekonomik sıkışmışlığın dillendirilmesini engellemeye yönelik girişimleri boşunadır, özgür düşünce tarihin her döneminde olduğu üzere baskı rejimlerine boyun eğmeyecektir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Hasan Köksoy, Mehmet Koyuncu, Arif Kocabıyık ve Turan Kural’ın gözaltına alınmalarının sebeplerini açıklar mısınız? Youtuberların ifadeye çağrılmamasının ve şafak baskınlarıyla gözaltına alınmasının sebepleri nelerdir?
2. Gözaltına alınan youtuberların el konulan iletişim araçlarında hangi suç delilleri saptanmıştır?
3. Youtuberların son dönemde taciz skandalıyla gündeme gelen AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci’nin şikayetiyle gözaltına alındığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise Mücahit Birinci’nin youtuberlara ilişkin şikayetlerini açıklar mısınız?
4. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı demokrasiye bir tehdit olarak tanımladığı konuşmasının ertesi günü youtuberların gözaltına alınmış olması bir tesadüf müdür?
5. 2010 – 2021 döneminde sanal platformlardaki paylaşımları sebebiyle gözaltına alınan sosyal medya kullanıcılarının sayısını işledikleri suçlara göre yıllık temelde açıklar mısınız?