CHP’li Gök, Bakan Pakdemirli’ye seslendi: Yurttaşları gıda enflasyonundan nasıl koruyacaksınız?

CHP’li Gök, Bakan Pakdemirli’ye seslendi: Yurttaşları gıda enflasyonundan nasıl koruyacaksınız?
1 Haziran 2021 10:25

Türkiye’de çiftçiler afet büyüklüğünde bir kuraklık kriziyle mücadele ediyor. Kriz özellikle hububattı vurmuş durumda. Tüm yurda yaygın olmakla beraber özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde arpa ve buğday üreticileri rekolte kaybının yüzde 80-90’lara vardığını ifade ediyor.

 

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ülkemizde yaşanan kuraklık özellikle tarımsal üretimi derinden etkilemekte, çiftçilerimiz doğal afet boyutuna ulaşan bu krize karşı mücadele vermektedirler. Özellikle hububat üretimini vuran kuraklık bütün yurtta etkili olurken Güneydoğu Anadolu Bölgesinde arpa ve buğday rekoltesinin yüzde 80 ila 90, Türkiye genelinde ortalama yüzde 20 oranında düşmesi beklenmektedir.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2021 yılında buğday üretiminde yüzde 7.3 düzeyinde düşüş beklendiğini açıklamış ancak bu tahmin sektör temsilcileri tarafından oldukça iyimser bulunmuştur. Bu şartlarda rekolte kaybının 1.5 ila 4 milyon ton arasında olacağı öngörülmekte, buğday fiyatlarının küresel piyasalarda da arttığı düşünüldüğünde açığı kapatmak için ithal edilecek buğday ve buğday ürünlerinin yüksek fiyatlara mal olacağı anlaşılmaktadır.

Önümüzdeki aylarda makarna, un ve ekmek fiyatlarında sert artışların gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılmakta, sözü geçen temel gıda ürünlerinin fiyatlandırmasının kuraklık krizi ve küresel buğday piyasalarının etkilerinden korunması için orta ve uzun vadeli planlamalar yapılarak yurttaşlarımızın gıda enflasyonundan korunması beklenmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 

1. Kuraklık krizi sebebiyle buğday üretiminde gerçekleşecek kayıpların boyutlarının tespitine ilişkin Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
2. Kuraklık krizi sebebiyle gerçekleşecek buğday üretimi kayıplarının asgariye indirilmesi için herhangi bir eylem planı hazırlanmış mıdır?
3. Buğday, un, ekmek ve makarna fiyatlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılının geri kalanında öngördüğü rakamları aylık temelde açıklar mısınız?
4. Türkiye’nin her geçen yıl yükselen buğday ithalatı küresel piyasalardaki fiyat artışlarına rağmen bu yıl da sürdürülecek midir? Ülkemizin 2021 yılının geri kalanında ithal edeceği öngörülen buğday miktarını ve bu ithalat için yapılacak ödemeleri aylık temelde açıklar mısınız?
5. 2021 yılı için öngörülen toplam buğday ithalatını ve bu ithalatın toplam maliyetini açıklar mısınız?
6. Kuraklık krizinin yaratacağı gıda enflasyonu ile mücadele için hazırlanan orta ve uzun vadeli eylem planlarını açıklar mısınız?