CHP’li Gök, Bakan Bozdağ’a ‘yer gösterme izni’ davalarını sordu!

CHP’li Gök, Bakan Bozdağ’a ‘yer gösterme izni’ davalarını sordu!
3 Ağustos 2022 10:41

Konut fiyatları ve kira ücretleri alıp başını gidince ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelmeye devam ediyor. Şimdi de kiracılar, “yer gösterme izni” davalarıyla karşı karşıya…

 

 
Son bir yıldır, yükselen fiyatlar nedeniyle ev sahipleri ve kiracılar arasındaki çekişme bitmek bilmiyor. Bu kez anlaşmazlığın nedeni yer gösterme. Kiracılar, bir başka kiracıya ya da evi almak isteyenlere evi göstermiyor. Hal böyle olunca da son dönemde ev sahipleriyle kiracılar arasında açılan dava sayısı da yükseldi.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Gök şunları kaydetti:

 

 

Ülkemizde son dönemde artan dolarizasyon ve enflasyon sebebiyle konut fiyatları ve kira ücretlerinde fahiş artışlar gerçekleşmiştir. Kriz sürecinde ev sahiplerini ve kiracıları korumak amacıyla çıkartılan yasa ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirilmiştir. Sınırlamanın kira sözleşmelerinde kayıt dışılığın artmasına sebep olacağı ve mevcut sorunları çözmeyeceği konusundaki eleştirilerin haklılığı çok kısa bir zaman içerisinde ortaya çıkmış, kira artış oranını yetersiz bulan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkarmaya çalışması ve kiracıların evleri göstermemek için direnmeye başlamasıyla “yer gösterme izni” davalarının sayısında patlama meydana gelmiştir.

 

 
Yüksek enflasyon sebebiyle çok sayıda ev sahibi sınırlamaya uymamakta, kira sözleşmesi 5 yılı dolduran mal sahipleri kiracılarına ihtarname çekerek yüksek oranda artışlar talep etmektedir. Yüzde 78’e yükselen yıllık enflasyona karşı kira sınırlamaları ile verilen mücadele başarısız olmuştur. Yoğun başvurular sebebiyle kira tahliye ve kira tespit davalarında ön hazırlık duruşmalarının tarihi 3 ayda verilirken bu süre 6 aya çıkmakta, 2 – 2.5 yılda sonuçlanan davaların en az 3 yıl süreceği öngörülmektedir. Ekonominin kötüye gidişi getirilen sınırlamalar ve yasaklar ile aşılamamakta, ülke gerçekleri sınır tanımamaktadır. Dolarizasyon ve yüksek enflasyon ile doğru mücadele yapılmadığı sürece bütün yurttaşlarımız mağdur olmaya devam edecektir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. Kira artış oranına getirilen sınırlama sonrasında mal sahiplerinin noterler aracılığıyla kiracılara çektiği ihtarnamelerin sayısını açıklar mısınız?
2. Kira artış oranlarına getirilen sınırlama sonrasında ülke genelinde açılan yer gösterme izni, kira tahliye ve kira tespit davalarının sayısını açıklar mısınız?
3. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında mal sahipleri tarafından kiracılara gönderilen ihtarname sayısını açıklar mısınız?
4. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında açılan yer gösterme izni, kira tahliye ve kira tespit davalarının sayısını açıklar mısınız?
5. Söz konusu davalardaki artış sebebiyle mahkemelerde oluşan yoğunluk nasıl aşılacaktır?
6. Kira sınırlaması düzenlemesinin diğer paydaşları olan Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklar ile ortaya çıkan mağduriyetlerin çözümü amacıyla hangi süreçler yürütülmektedir?
7. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar kira sınırlaması kararından sonra zirveye ulaşmıştır. Yurttaşlarımızı mağdur eden politikalarda değişikliğe gidilerek yüksek enflasyonu ortadan kaldıracak somut önlemler alınması düşünülmekte midir?