CHP’li Gök: Avlanması yasak balıklar mezatta satılıyor!

CHP’li Gök: Avlanması yasak balıklar mezatta satılıyor!
9 Kasım 2021 09:10

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Akdeniz’de nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların avlanmasını TBMM gündemine taşıdı. Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Avlanması yasak olan balık türlerinin satışının engellenmesine yönelik denetim yapılmamasının sebeplerini açıklar mısınız?” sorusunu yöneltti.

 

 
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların avlanmasını gündeme getirdi. Gök, gerekli denetimlerin başlatılmaması ve kamuoyunun sözü geçen deniz ürünlerine ilişkin bilgilendirilmemesi halk sağlığını ve Akdeniz ekosistemini riske attığını belirtti. Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

“Akdeniz’de nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların avlandığı ve mezatta satıldığı öğrenilmiştir. Ağlara takılan ancak avlanması yasak olan köpekbalığı ve keler balığı gibi omurgalı balıkları karaya çıkartarak satışa sunan balıkçılar diğer balıkçılar tarafından tepki görmüş ve şikâyet edilmişlerdir. Yasaklar çerçevesinde ağa takıldıkları durumlarda yeniden denize salınması gereken bu balıkların denetimsizlik sebebiyle neslinin tükenebileceğini ifade eden uzmanlar vatoz, orfoz ve keler balıklarının yoğunlukla satıldığını belirtmekte, köpek balıklarının ise kansere şifa olduğu gerekçesiyle rağbet gördüğünün altını çizmektedirler.

 

 

Köpekbalığı etinin kansere şifa olduğu konusunda herhangi bir bilimsel veri bulunmamakta ve içerdiği ağır metaller sebebiyle insan sağlığını tehdit etmektedir. Halkımızın konuya ilişkin bilgilendirilmesi ve doğru bilinen yanlışların düzeltilmesiyle köpekbalığı satışının cazibesini yitirmesi muhtemeldir. İhlal edilen yasaklar Akdeniz’de canlı yaşamını tehdit etmekte, yurttaşlarımız yanlış bilgiler ve inanışlar sebebiyle ağır metal ve cıva içeren deniz ürünleri tüketmektedir. Gerekli denetimlerin başlatılmaması ve kamuoyunun sözü geçen deniz ürünlerine ilişkin bilgilendirilmemesi halk sağlığını ve Akdeniz ekosistemini riske atmaktadır.”

 

 

Gök, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

 

“- Avlanması yasak olan balık türlerinin satışının engellenmesine yönelik denetim yapılmamasının sebeplerini açıklar mısınız?

– Avlanması yasak olan balık türlerinin satışının engellenmesi için hangi tarihte önlem alınacaktır?

– Köpekbalığı etinin kanser hastalarına şifalı olduğu hakkında bilimsel herhangi bir veri bulunmadığı ve köpekbalığı etinin yüksek oranlarda ağır metal içermesi sebebiyle insan sağlığına zararlı olabileceğine ilişkin halkımızı bilgilendirmeye yönelik herhangi bir adım atılması düşünülmekte midir?

– 2002 – 2021 döneminde avlanması yasak balık türlerinin satışının engellenmesi için yapılan denetimlerde tespit edilen ihlal sayısını ve bu ihlallere ilişkin yürütülen işlemleri açıklar mısınız?

– 2002 – 2021 döneminde ülkemiz karasularında avlanarak satışa sunulan avlanması yasak balıkların miktarını türlerine göre yıllık temelde açıklar mısınız?

– 2002 – 2021 döneminde ülkemizde avlanması yasak balıkların satışından elde edilen gelirleri yıllık temelde açıklar mısınız?”