CHP’li Gök: AKP zihniyeti Helal Akreditasyon Kurumu’nun 5 yılda buharlaştırdığı 21 milyon lirayı görmezden geliyor!

CHP’li Gök: AKP zihniyeti Helal Akreditasyon Kurumu’nun 5 yılda buharlaştırdığı 21 milyon lirayı görmezden geliyor!
4 Eylül 2022 10:39

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök 15 Şubat 2022 tarihinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) kuruluşundan itibaren gelirlerinin giderlerini karşılayamaz durumda olduğuna dikkat çekerek bütçeden ayrılan milyonlarca liralık ödeneğe rağmen Kurum’un beklentilerin oldukça altında bir performans gösterdiğini ifade etti.. HAK’ın kuruluşundan itibaren yaptığı harcama ve gelir kalemlerine ilişkin sorular yönelten Gök, Kurum’un gelecek stratejilerinin açıklanmasını talep etti.

 
26 Ağustos 2022 tarihinde önergeyi yanıtlayan Bakanlık HAK’a kurulduğu günden 2022 yılı başına kadar 29 milyon 247 bin lira ödenek ayrıldığını açıklamış, söz konusu ödeneğin 21 milyon lirasının kullanıldığını belirtti. Söz konusu ödeneğin fiziki altyapı ve bilişim altyapısı kurulması ve personel eğitimi için harcandığı açıklanırken HAK’ın görev alanında yalnızca iki adet kiralık araç bulunduğu bildirildi. Kuruluşundan bu yana HAK’ın toplam gelirinin 1 milyon lira düzeyinde olduğunu belirten Bakanlık akreditasyonun kâr amacı gütmeyen bir kamu hizmeti olduğunu savunarak ve kurumun önemli bir itibar kaynağı olduğunu iddia etti.

 

Gök açıklamasında şunları söyledi:

 

 
“Akreditasyonun kâr amacı gütmeyen bir hizmet olduğu bütün kamuoyunca bilinmektedir ancak kuruluş kanunu 2017 yılında yayınlanan bir kurumun 5 yılda 21 milyon lirayı aşkın harcama yapmasına karşın gelirlerinin giderin yalnızca yüzde 5 ‘ine denk düşmesi, Kurum’un gelir-gider dengesinin yakınından dahi geçmiyor olması kamuoyu vicdanını rahatsız etmektedir. Sağlık, gıda ve yem alanında faaliyet gösteren çok sayıda kamu kurumunu zarar ettikleri gerekçesiyle kapatan AKP zihniyeti HAK’ın 5 yılda buharlaştırdığı 21 milyon lirayı görmezden gelmektedir.”

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, 15 Şubat 2022 tarihinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetmişti:

 

 

Dünyada yaşayan yaklaşık 1.8 milyar Müslüman nüfusun ihtiyacına yönelik olarak helal ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesi amacıyla 2017 yılında kurulan Helal Akreditasyon Kurumu(HAK) aradan geçen 5 yıl içerisinde yalnızca 30 firmadan başvuru alabilmiş ve 8 firmaya sertifika vermiştir. Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un gerekçesinde küresel çapta Müslümanların yaptığı harcamaların büyüklüğünün 3.9 trilyon dolar olduğu ve helal akreditasyonun Türkiye’ye sağlayacağı imkanlar belirtilmiştir ancak kurumun bu alanda öncü olacak çalışmalar yürütmesi suretiyle ülkemize önemli gelirler sağlayacağına ilişkin beklentiler karşılanamamıştır. Kurumun gelirleri kendi personel giderlerini dahi karşılamaya yetmezken HAK kurulduğu günden 2021 yılının sonuna kadar Devlet Hazinesinden 35.3 milyon lira harcama yapmıştır. 2022 bütçesi yüzde 45.4 oranında artırılarak 9 Milyon 390 bin liraya yükseltilen Kuruma 2023 yılı için 10 Milyon 528 bin ve 2024 yılı için 11 milyon 593 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. Hazineden aldığı milyonlarca liralık desteğe rağmen giderlerini dahi kendi gelirlerinden karşılayamayan HAK’ın yaptığı çalışmaların ülkemize hangi tarihte katma değer sağlayacağı bilinmemektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 5 yılda kamu bütçesinden 35.3 milyon lira harcayan Helal Akreditasyon Kurumunun bu süreçte yalnızca 8 firmaya sertifika vermiş olmasının ve gelirlerinin öz giderlerini dahi karşılayacak seviyede olmamasının sebeplerini açıklar mısınız?
2. Kuruluşundan itibaren akreditasyon alanındaki başarılarından çok kiraladığı araçlara yapılan ödemeler ve personel maaşları ile gündeme gelen Helal Akreditasyon Kurumu’nun ödeneklerinin her yıl devasa oranlarda artırılmasının sebepleri nelerdir?
3. Helal Akreditasyon Kurumu’nun kuruluşundan itibaren yaptığı harcama kalemlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Helal Akreditasyon Kurumu’nun kuruluşundan itibaren elde ettiği gelir kalemlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
5. Helal Akreditasyon Kurumu’nun yapılan başvuru ve sertifika işlemlerini artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmaları açıklar mısınız?
6. Helal Akreditasyon Kurumu’nun hangi tarihte öz gelirleri ile bütçe dengesini kuracağı öngörülmektedir?