CHP’li Gök: 30 ila 100 TL arası destek çiftçilerin zararlarını karşılar mı?

CHP’li Gök: 30 ila 100 TL arası destek çiftçilerin zararlarını karşılar mı?
17 Eylül 2021 10:07

CHP’li Milletvekili Levent Gök, kuraklık nedeniyle zarara uğrayan çiftçilere 30 ila 100 TL arasında verilecek destek tutarının yetersiz olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

2021 yılında yağışların oldukça düşük seyretmesi ülke genelinde kuraklığa sebep oldu, toprak verimliliğindeki düşüş çiftçileri olumsuz etkiledi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede buğday eken bir çiftçinin dekar başına yaptığı harcamanın 400 ila 600 Türk Lirası olarak hesaplandığını ancak, dekar başına hasar oranına göre 30 ila 100 Türk Lirası destek sağlanacağının duyurulduğunu belirterek, “Verilecek desteklerin çiftçilerimizin zararlarını karşılayacağını düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

 

Gök,” Çiftçimizin aylardır beklediği devlet desteğinin üreticilerimizin yarasına merhem olması mümkün olmamakla birlikte kuraklık hasar tespiti işlemlerinde yaşanan tutarsızlıklar mağduriyetleri artırmaktadır. Hasar tespiti için yetkilendirilen TARSİM ve il/ilçe hasar tespit komisyonlarının birbirine komşu tarım arazilerinde yaptıkları kuraklık incelemelerinin sonuçları birbirleriyle büyük farklılıklar içermektedir. Kuraklıktan aynı oranda zarar görmüş arazilerin bazılarında hasar olmadığına ilişkin tespit yapılırken bazılarında yüksek oranda verim kaybı olduğuna yönelik tespitlerde bulunulmaktadır. Kuraklık hasar tespitlerinin daha sağlıklı ve karşılaştırmalı olarak yapılması, çiftçimizin acilen ihtiyaç duyduğu desteklerin yerine ulaştırılması talep edilmektedir.” dedi.

 

 

Gök şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

Çiftçilerimize verilecek olan kuraklık destekleri hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
Dekar başına 400 ila 600 Türk Lirası maliyet ile ekim yapan çiftçimize kuraklık desteği olarak dekar başına 30 ila 100 Türk Lirası destek verilmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
Dekar başına 30 ila 100 Türk Lirası olarak verilecek desteklerin çiftçilerimizin zararlarını karşılayacağını düşünüyor musunuz?
Kuraklık desteklerinin çiftçilerimizin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi düşünülmekte midir?
TARSİM ve il/ilçe hasar tespit komisyonlarının verim kaybı tespitlerinde oluşan farklılıkların sebeplerini açıklar mısınız?