CHP’li Gök: 10 yıl önce başlanan FATİH Projesi’nin tamamlanması 2023’e kaldı!

CHP’li Gök: 10 yıl önce başlanan FATİH Projesi’nin tamamlanması 2023’e kaldı!
7 Mart 2021 10:01

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 28 Ocak 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde eğitimde dijitalleşme amacıyla 2011 yılında başlatılan ve 10 yıldır tamamlanamayan FATİH Projesine 2021 yılı için 1 milyar TL ek bütçe ayrıldığını ifade etmiş, proje maliyeti ve projenin bitirileceği tarihe ilişkin sorular yöneltti.

 

 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök şunları kaydetti:
3 Mart 2021 tarihinde önergeye cevap veren Milli Eğitim Bakanlığı FATİH projesinin amacını ve vizyonunu yineleyerek projenin 2023 yılında tamamlanacağını ifade etti.

 

 

Proje için 2012 – 2020 yılları arasında Mili Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca bugüne kadar KDV hariç olmak üzere 4.282.720.147 TL harcandığı açıklandı. Harcama kalemleri ise Mamul Mal Alımı, Menkul Sermaye Üretim Giderleri, Gayri Maddi Hak Alımları ve Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri olarak belirtildi.
Covid-19 salgının başlangıcından 9 yıl önce başlanan ve gerçekleştirilmesi için bugüne kadar KDV hariç 4.282.720.147 TL harcanan FATİH Projesi’nin büyük vizyonu öğrencilerin uzaktan eğitim sistemine erişimini sağlayamadı. Parlak ifadelerle tanıtımı yapılan eğitimde dijitalleşme projesine rağmen salgın süresince EBA sistemi defalarca çökmüş, 2020 yılı eğitim için kayıp bir dönem olarak kayıtlara geçti.

 

 

Bakanlık öğrencilere dağıtılan tablet sayılarını açıklarken evlerinde televizyon yayınına dahi erişemeyen çocuklarımıza ilişkin herhangi bir adım atmayı gerekli görmemiş, detaylı dökümü açıklanmayan devasa bir bütçe AKP hükümetleri tarafından berhava edildi. Her alanda olduğu üzere eğitim alanında da savurganlığı alışkanlık haline getiren saray rejimi itibardan tasarruf etmek yerine Türkiye’nin geleceğinden tasarruf ediyor.

 

Levent Gök, önergesinde Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:
1. FATİH Projesinin başlangıcının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen projenin halen tamamlanamamış olmasının sebepleri nelerdir?
2. Proje için şimdiye kadar harcanmış olan yaklaşık 5 milyar TL kaynağın gider kalemlerini açıklar mısınız?
3. Projenin tamamlanması için 2023 yılına kadar harcanacak olan yaklaşık 3 milyar TL değerindeki kaynağın gider kalemlerini açıklar mısınız?
4. 2011 – 2021 döneminde FATİH Projesi kapsamında öğrencilerimize bugüne kadar dağıtılan bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazların sayısını açıklar mısınız?
5. 2020 yılında Covid-19 pandemisi sebebiyle başlatılan uzaktan eğitim derslerine bilgisayar veya tablet gibi imkanlara erişemediği için katılamayan öğrencilerimizin sayısını açıklar mısınız?