CHP’li Gök: 10 yıl geçti, 31 kentte halen çocuk izlem merkezi yok!

CHP’li Gök: 10 yıl geçti, 31 kentte halen çocuk izlem merkezi yok!
15 Ağustos 2021 08:53

Çocuk İzlem Merkezleri’ne (ÇİM) ilişkin veriler, çocuk istismarının açığa çıkarılması açısından kritik önemde olan merkezlerin sayıca yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ülkede ilk ÇİM’in kurulduğu 2011 yılında verilen, “Her kente ÇİM kurulacak” sözüne karşın aradan geçen 10 yılda yalnızca 50 kente ÇİM kurulabildi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak araştırma önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Çocuk İzlem Merkezleri(ÇİM) cinsel istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması için yapılandırılan birimlerdir. Pilot uygulamasına 2010 yılında başlanan ve 2012 yılı itibariyle ülke genelinde kurulması planlanan Çocuk İzlem Merkezleri’nin her ilimizde ayrı olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve kurumlar bünyesinde oluşturularak yaygınlaştırılması kararlaştırılmıştır. Mağdur çocukların adli işlemlerden geçirilirken tekrar travma yaşamalarına sebep olan uygulamaların ortadan kaldırılmasını amaçlayan ÇİM’ler mevzuat yetersizliği, ÇİM yönetim ve koordinasyon kurulunun iyi yapılandırılmaması ve güvenlik eksiklikleri sebebiyle sorunlu yapılar haline gelmiş, pilot uygulamanın başlangıcının üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen halen 31 ilimizde ÇİM kurulmamıştır.

 

 
ÇİM’lerin kuruluşu ve işleyişine ilişkin mevcut tek düzenleme olan 04.10.2012 tarihli Başbakanlık Genelgesi, merkezlere ilişkin genel bir çerçeve çizmekte, ÇİM’lerin alanındaki konular ve yetki paylaşımı tartışmalı hale gelmektedir. Mevzuat yetersizliği sebebiyle tıkanan uygulamalar sebebiyle mağdur çocukların adli işlemlerinin ÇİM’lerde yapılabilmesi mümkün olmamaktadır. ÇİM Yönetim ve Koordinasyon Kurulu Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı temsilcilerinden oluşmakta, konuyla ilgili doğrudan çalışma yapan ve katkı sunmaya hazır olan barolar, sivil toplum örgütleri ve uzman kişiler ÇİM Yönetim ve Koordinasyon Kurulu’na dahil edilmemektedir.
ÇİM’lerin güvenliğinin sağlanması konusunda emniyet mensuplarının bu merkezlerde 7/24 esası ile görev yapıp yapmayacağına dair tartışma devam etmekte, oldukça hassas işlemlerin yürütüldüğü ÇİM’lerdeki güvenlik risklerinin çokluğu sebebiyle istisna gözetilmeden bütün merkezlerde 7/24 esası ile nöbet tutulması gerektiği konunun uzmanlarınca şiddetle tavsiye edilmektedir. ÇİM’lerde görev yapacak personelin yetkinliği bu yapıların başarısında kilit rol oynamakta, mevcut uygulamada merkezlerde disiplin dışı meslek gruplarından kişiler görevlendirilmektedir. ÇİM’lerde görev yapacak personelin konusunda uzman kişiler arasından titizlikle seçilmesi gerekmekte, sözü geçen görevlilerin yetkinliği mağdur çocukların sağlıklı destek alabilmeleri için hayati önem taşımaktadır.
ÇİM’lerin kuruluşu ve işleyişini düzenleyecek mevzuatın geliştirilmesi ve detaylandırılması, ÇİM Yönetim ve Koordinasyon Kurulu’nun ihtiyaca uygun şekilde yeniden düzenlenmesi, ÇİM’lerdeki güvenlik eksiklerinin tespit edilmesi, ÇİM’lerde görev yapacak personel için sağlıklı seçim süreçleri oluşturulması, ÇİM’lerin bütün illerimizde kurulmasının sağlanması ve bu merkezlerin bütün eksiklerinin araştırılarak giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.