CHP’li Girgin’den ‘Kur Korumalı Mevduat’ tepkisi!

CHP’li Girgin’den ‘Kur Korumalı Mevduat’ tepkisi!
19 Ekim 2022 12:11

Bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan, yeni mali düzenlemeler içeren torba teklifin 23. Maddesinde Kur Korumalı Mevduat uygulamasının 2023 sonuna kadar uzatılması düzenleniyordu. Komisyon görüşmelerinde Merkez Bankası yetkilisinin, kur korumalı mevduata TCMB’nin sağladığı destek miktarı konusunda bilgi vermeyi reddetmesi üzerine muhalefet mensubu vekiller Komisyonu terk etti.

 
CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin konu hakkında açıklamalarda bulundu. Girgin şunları söyledi:

 

 
BÜROKRATİK VESAYETÇİ TAVRI PROTESTO ETTİK

 

 
“Bu hafta torba yasa görüşmelerinde, Kur Korumalı Mevduat’ın, 2023’e kadar uzatılması hakkındaki madde görüşmelerinde bir rezillik yaşadık. KKM’nin maliyeti konusundaki sorularımıza, ısrar etmemize rağmen, Merkez Bankası yetkilisi bilgi vermeyince, bunu TBMM’nin itibarına bir hakaret olarak görüp, Komisyonu terk ettik. Bu bürokratik vesayetçi tavır konusunda Genel Başkan Yardımcımız ve Komisyonun CHP Sözcüsü Bülent Kuşoğlu’nun dediği gibi ‘konu sadece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bilgilendirilmesi değil, onun ötesinde millet iradesi ve TBMM’nin itibarı ile ilgili bir konudur. Komisyonda TCMB, TBMM’nin yasama ve denetim görevi ve hakkını engellemiştir.’ Ayrıca Komisyon Sözcümüz Kuşoğlu tarafından TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a konunun gereğinin yapılması için bir mektupla uyarıda bulunulmuştur.

 
FAKİRİN FUKARANIN BÜTÇESİNİ PEŞKEŞ ÇEKENLERİN YANINA BIRAKMAYACAĞIZ!

 
“Sansür yasası ile halkın haber alma hakkına ipotek koyanlar, Meclis’e akacak bilgiyi de sansürlüyor. Saray’dan icazet alanlar, halkın hesap sorma makamına, “bilgi veremeyiz” deme cüreti gösteriyor. Fakirin fukaranın bütçesini peşkeş çekenlere soruyoruz: ‘kimin parasını kimden saklıyorsunuz? Bu halk bunu hak etmiyor. Zannediyor musunuz ki, bu halk bunu yanınıza koyacak? İlk sandıkta hesabını soracaktır.”

 
HAZİNE KUR KORUMALI SOYGUN’A 88.4 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADI

 
“11 Ekim itibariyle KKM tutarı; Hazine destekli 691,6 milyar lira, TCMB destekli 742,1 milyar lira, Toplam 1.433,7 milyar liradır. Bu hesaplara Hazine’nin sağladığı destek tutarı 88,4 milyar lira. TCMB’nin sağladığı destek miktarı henüz sır gibi saklanıyor!

 
TBMM halkı soymayı meşrulaştıracakları yer değil, halka hesap verme makamıdır. Gerçeklerin er geç ortaya çıkma gibi bir huyu vardır, şimdi değilse bile en geç 8 ay sonra ortaya çıkacaktır. Hesabını er geç halka verecekler!”