CHP’li Girgin: Zamlardan bunalan Giresun esnafı ‘Dükkanı kapatıyoruz’ diyor!

CHP’li Girgin: Zamlardan bunalan Giresun esnafı ‘Dükkanı kapatıyoruz’ diyor!
7 Eylül 2022 11:47

CHP Heyeti, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında bu haftaki grup toplantısını Giresun’da yaptı. Grup toplantısı sonrasında CHP Milletvekilleri Giresun caddelerinde gruplar halinde esnafları ve vatandaşları dinledi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin izlenimlerini şöyle aktardı:

 

 
ESNAF PANDEMİYE DEĞİL ZAMLARA YENİLDİ

 

 
“Gittiğimiz coğrafya değişse de şikayetler, yakınmalar hep aynı. Her gün, her hafta, her ay gelen zamlar esnafı da vatandaşı da bıktırmış durumda. Pandemiye değil zamlara yenilen esnaf ya dükkan kapatmak zorunda kalıyor ya devretmek zorunda kalıyor.

 
PASTANECİ: KURTARMIYOR, ZORLANIYORUZ

 
Bir pastane işletmecisi şunları söylüyor;

 
“Durum gerçekten zor. Şu an 16 eleman var sigortalı. Asgari ücretli 30 eleman çalıştırıyorduk, pandemiden sonra yarı yarıya düştü. Pandemiden önce zaten sıkıntı başlamıştı.

 
Elektrik faturaları zamlı gelecek dediler, biz zaten geçen ay zamlı almıştık. Klimayı kullandığımız saat belli, pazar günleri zaten kapalıyız. İnanır mısınız biz bu ay zamlı bekliyorduk ama geçen ay zamlı geldi fatura.

 

 

 

 

5 BİN TL DESTEK GELDİ

 
Pandemi döneminde destek yoktu. 5 bin lira kadar bir destek geldi. Diğer türlü, eleman çıkarmak zorunda kaldık. Devletin verdiği destekle birlikte elemanlara ne yapabiliriz derken, Üst katta oturma salonu vardı,üst kat kapandı.Buradan da ne kadar satış yapabiliriz?İnsanların alım gücü belli.

 
Aldığımız her ürün zamlı, bu sefer ben de zam yapmak zorunda kalıyorum.

 
Böreğin tanesini 15’e veriyorum ama kurtarmıyor. Müşteriyi memnun etmeye çalışıyoruz. Bir ay içinde 1 lira 2 lira… Birden 5 lira zam yapamıyorum.
7,5 liraya çikolatalı poğaça satıyorum kurtarmıyor. Çikolatanın bidonu 600 lira. Maliyeti fiyatlara yansıtamıyoruz. Eşimle kurupastaya 10 lira zam yapalım mı, diye düşünüyoruz, yapmadık ama zorlanıyoruz.
Şu an sadece dükkanın giderleri, elemanların asgari ücretleri ve sigortaları çıkıyor.

 
MÜŞTERİSİNİ BULSAM DEVREDECEĞİM

 
Zincir marketlerin küçük esnafa zarar verdiğini belirten bir zücaciyeci esnafı işler nasıl diye sorduğumuzda şunları söyledi:

 
“Küçük esnafın iyi olma şansı yok. Büyük mağazalar geldiği sürece, bunlara şehir dışında olacaksınız dendiği halde… Perakendecilik yasası çıktı mı? Çıkmadı, bütün büyük mağazalar şehre gelsin ondan sonra çıkar. Bizde böyle olur zaten işler. Her şey bittikten sonra. Dükkan kiralık. Kira yani… Açık söyleyeyim. Geçen sene 70 lira gelen elektrik parası 240 lira geldi. Yüzde 30 zam geldi esnafa. Bu ay sonunda görürüz. Kaç gelecek. Yapacağımız tek şey var müşterisini bulup devredeceğiz. Gitmiyor, gitme şansı yok.

 

 

VATANDAŞ ALABİLSİN DİYE ZAM YAPMADIK, KAZANÇ YOK KAPATIYORUZ

 

 

1966 yılından beri hizmet veren bir pastane işletmecisi ise şunları söyledi:

 
“İşlere sadece şükür diyoruz. Ben tezgâh fiyatına yüzde 100 yansıtmak zorundayım ama yansıtabildiğim yüzde 20 yüzde 30. Kâr yapabilmek, işçinin maaşını verebilmek için zammı yüksek yapmak zorundayız ama insanların alım gücü yok yani. Alım gücü olmayınca yapamıyoruz. Pandemiden bu yana işler düştü. 2 yıla yakın kapalı oldu her yer. Devletin verdiği destekler oldu ama yeterli olmadı. Yılbaşından bu yana insanlar alabilsin diye zam yapmadık. Bu ayın sonunda kapanış yapacağız. Kazanç olmadığı için kapatacağız.

 
BU BÖYLE YÜRÜMEZ

 
Bir kırtasiyeci esnaf şunları söyledi; “Kağıt fabrikaları kapandı fiyatlar yüksek. Şeker fabrikaları kapandı, marketler zam zulüm.Artık güzel bir yönetim, güzel bir ülke istiyoruz. Bu böyle yürümez”

 

 
DEĞİŞİM İSTEĞİ GİRESUN’DA ÇOK GÜÇLÜ ESİYOR

 
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnaf ziyaretinin mitinge dönüştüğünü belirten Girgin, “Genel Başkanımız “İstiyorum ki bu ülkenin esnafı, balıkçısı, çiftçisi kazansın. İstiyorum ki bu ülkede her çocuk annesi tarafından yatağa huzur içinde yatırılsın…Benim mücadelem hak mücadelesidir, adalet mücadelesidir, insan hakları mücadelesidir…İstiyorum ki avantadan kazananlar değil, alınteriyle kazananlar toplumun önünde olsun. Alınterine değer verilsin” diyerek esnafın, emeğiyle geçinen herkesin bu ülkede rahat bir şekilde geçinebilmesi için mücadele ettiğini vurguladı. Esnafın tarihinin en kötü koşullarını yaşadığı bir zamanda bu sözler coşkuyla karşılandı. Değişim isteği Giresun’da çok güçlü esiyor.

 

 

giresun 1

giresun 2

giresun 3

giresun 4

giresun 5

giresun 6