CHP’li Girgin: ‘Sadece EYT’ye değil depreme de takıldık’ diyen sesi duyun!

CHP’li Girgin: ‘Sadece EYT’ye değil depreme de takıldık’ diyen sesi duyun!
2 Aralık 2022 11:25

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin dün TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak “Sadece EYT’ye değil depreme de takıldık” diyen vatandaşın mektubu okudu.

 
Mektupta şu ifadeler yer aldı:

 
17 Ağustos ve 12 Kasım deprem döneminde işe alımlar ertelendi. SSK girişlerimiz geç yapıldı veya ötelendi. İnsanlar yakınlarını ararken yasa çıktı. Doğal afet koşullarından dolayı sigorta girişlerini takip edemedik. Birçok SSK evrakı yıkıntılar içinde kayboldu.

 
1 GÜN İLE EYT’Yİ ISKALADIK

 
Aramızda 1 gün ile EYT’yi ıskalayıp 15-17 yıl daha çalışmak zorunda kalacak arkadaşlarımız var. Tamamına yakınının primleri EYT şartlarında dolmuş durumda. 15 yıl daha çalışırlarsa prim günleri 15 binlerde olacak. 60 yaşına gelinceye kadar birçoğumuzun yaşlılıktan dolayı çalışabileceği iş dahi olmayacak. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden dolayı maruz kaldığımız bu hak mağduriyetlerinin giderilmesini ve EYT kapsamının 1999’un tamamına genişletilmesini istiyoruz.”

 
EYT 1999’UN TAMAMINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETİLSİN!

 
Girgin şu açıklamalarda bulundu:

 
“Gölcük Depremi’nden 21 gün sonra çıkarılan 4447 sayılı kanun ile kadınlara 58 erkeklere 60 yaş şartı getirildi. Hemen ardından Düzce Depremi geldi. Emekçilerimizin hayatı ve ekonomik yaşam allak bullak oldu. Bu süreçlerde işe girenler sigorta girişlerini takip edemediler. Giriş kayıtlarının bir veri tabanında toplanmadığından dolayı birçok SSK evrakı yıkıntılar içinde kayboldu. Bu emekçilerimiz aslında EYT’de sadece güne değil depreme de takıldılar. Bu nedenle EYT düzenlemesinde kapsamın 31.12.1999’un tamamına genişletilmesi gerekmektedir.

 

 
KAPALI KAPILAR ARDINDA EYT DÜZENLEMESİ OLMAZ

 
İktidarın kapalı kapılar ardında EYT hazırlıkları yaptığı bir dönemden geçiyoruz. Ancak emekçilerimizin sorunları titizlikle işletilen bir kapsayıcı süreç ile çözülebilir. Bütün mağduriyet yaşayan tarafların federasyonlarıyla, dernekleriyle, platformlarıyla, sendikalarıyla katkı sunabileceği bir süreç olmalıdır.”