CHP’li Girgin: Örgütlü metal işçisi kazandı!

CHP’li Girgin: Örgütlü metal işçisi kazandı!
25 Ocak 2023 13:03

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, dün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Birleşik Metal Sendikası’nın Schneider Fabrikası’ndaki grevinin Cumhurbaşkanı Kararı ile yasaklanmasını eleştirdi.

 
“Grevler, millî güvenliğe tehdit değildir, aksine ülkemiz için bir millî güvenlik sorunu hâline gelen otoriterleşmenin panzehridir” diyen Girgin, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 
YİRMİ YILDA 20 GREVİ YASAKLADI BU YASAKÇI İKTİDAR

 

 
“Bu bugünkü Resmî Gazete ve yine grev yasağı kararı. Cumhurbaşkanı kararıyla Birleşik Metal-İş Sendikamızın Schneider Fabrikası’ndaki grevin millî güvenlik gerekçesiyle hukuksuz bir şekilde ertelenmesini öncelikle şiddetle kınıyorum.
AKP’nin örgütlü hak aramaya karşı bir alerjisi var. Hele ki emekçiler, anayasal hakkı olan grev hakkını kullanınca hemen yasaklamaktan başka bir şeyi de bilmiyorlar. Yirmi yılda 20 grevi yasakladı bu yasakçı iktidar. Son bir ayda 3 grevi yasakladı.

 

 

Gerekçe ne? Millî güvenlik. Ya, sizin politikalarınızdan büyük millî güvenlik tehdidi mi var zannediyorsunuz? İşinize gelince “Şöyle dünya lideriyiz, böyle dünya lideriyiz, Orta Doğu ve Balkanlar’ın abisiyiz.” ama Schneider Elektrik şalter ve priz üretimine ara verirse millî güvenliğimiz bozulur. Dikkatinizi çekiyorum arkadaşlar. Bu fabrika şalter ve priz üretiyor. Millî güvenlik, öyle mi?

 
MİLLİ GÜVENLİK GEREKÇESİNE ANAYASA MAHKEMESİ DE İNANMIYOR!

 
Sizin bu gerekçelerinize Anayasa Mahkemesi de inanmıyor. Bakın bu bir Anayasa Mahkemesi kararı 2015 yılında yine Birleşik Metal-İş Sendikasının MESS’le yürüttüğü toplu sözleşme sürecinin Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesine dair. Ne diyor Anayasa Mahkemesi? “Bu yasaklamalarla sendika hakkı ihlal edilmiştir.” diyor. Arkadaşlar, toplu iş sözleşmelerinde anlaşma kadar grevde olası bir sonuçtur ancak bugün ne işverenler ne de hükûmet anayasal bir hak olan greve tahammül edemiyor. Buradan şunu vurgulamak istiyorum: Schneider Elektrikteki grev de Cumhurbaşkanının grev yasağıyla değil sadece işçilerin iradesi ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erecektir.

 
Göreceksiniz, ilk seçimden sonra bütün emekçilerin anayasal haklarını kullanabildikleri bir düzeni birlikte Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında var edeceğiz.”

 

 
DEDİĞİMİZ GİBİ GREV İŞÇİ İRADESİYLE SON BULDU

 
Girgin son olarak, “Dün konuşmamızı yaptığımızda sendika ile işveren arasında görüşmeler sürüyordu. Daha sonra öğrendik ki grev işçi iradesi sonucu bir anlaşma ile sona erdi. Bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak istiyorum: Örgütlü işçi iradesinin önünde hiçbir güç duramaz!”