CHP’li Girgin: Kur korumalı mevduat değil, kur korumalı soygun!

CHP’li Girgin: Kur korumalı mevduat değil, kur korumalı soygun!
4 Nisan 2023 14:29

Dün TBMM Genel Kurulu’nda “Kur Korumalı Mevduat sisteminin bütçeye getireceği yükün önlenmesi için alınacak tedbirler” başlıklı önergenin görüşmeleri yapıldı. Önerge hakkında Genel Kurul’da konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin “Faizi düşüyoruz” diyerek faiz baronlarını zengin eden, banka sermayesini hayalinde göremeyecek kârlarla semirten bu kara düzenin en ucube uygulamalarından biri kur korumalı mevduat yani vatandaşın deyişiyle kur korumalı soygundur” diye tanımladığı sistem hakkında bir konuşma yaptı.

 
Girgin devamında şunları söyledi:

 

 
128 MİLYAR DOLAR REZERV BUHAR OLUP UÇTU, HALKTAN SOYULAN MEBLAĞ 428 MİLYAR DOLAR

 

 
Kur korumalı mevduat örtülü faiz artırımından başka bir şey değildir. Faiz artırımına “faiz” dememek için 40 takla atıyor iktidar. Gerekçe ne? Nas var. Peki, bankalara olan kredi kartı borçlarına temerrüt faizi uygularken nas yok mu? Elektrik, doğal gaz faturaları gecikmeli ödendiğinde üzerine binen gecikme zammı faiz değil de nedir? Siz insanların aklıyla dalga mı geçiyorsunuz?

 

 
“Faiz sebep, enflasyon sonuç” teziyle yola çıkan iktidar duvara tosladı. Fırlayan döviz kurunu baskılamak için Merkez Bankası rezervlerini erittiler, 128 milyar dolar rezerv buhar olup uçtu, halktan soyulan meblağ 428 milyar doları buluyor. Bu, o kadar büyük bir para ki bu parayla binlerce fabrika kurup çocuklarımıza iş imkânı yaratılabilirdi, bunu tercih etmediler, kur korumalı mevduatı getirip hazineye yeni bir yük yarattılar.

 

 
HANİ BÜTÇEYE TEK KURUŞ YÜKÜ OLMAYACAKTI?

 
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin “Hazineye tek kuruş yükü olmayacak.” dediği kur korumalı mevduatın bütçeye yükü ortaya çıkmaya başladı. Geçen sene bu uygulama için bütçeye eklenen 40 milyar liralık ödenek bütçe hakkı gasbedilerek aşıldı. Kur korumalı mevduata bütçeden 92,5 milyar lira, Merkez Bankasından 89 milyar lira yani toplam 181,5 milyar lira para ödendi. Peki, kur korumalı mevduat için ne kadar vergiden vazgeçildi? Bunu da eklediğimizde fatura katlanıyor. Bu para mutfak tüpündeki ÖTV, bebek bezindeki KDV ve diğer tüm vergilerimiz sayesinde ödenmiştir. Anlayış şu: Fakirden al, zengine ver. Kur korumalı mevduatın faturası kabardıkça herkes yoksullaşıyor, vatandaşın vergisiyle zenginlerin parası fonlanıyor, halk 25, 30 kuruş indirim için marketlerde sıraya girmek zorunda kalırken milyarlar zenginlere akıyor. İstediğiniz makyajı yapmaya çalışın, kur korumalı arsızlık halkı soymanın adı oldu. Bedelini eve ancak gramla et alabilir hâle getirdiğiniz vatandaş öder oldu.

 

 
“EKONOMİNİN KİTABINI YAZACAĞIZ” DEMİŞTİNİZ, MİLLETİN DEFTERİNİ DÜRDÜNÜZ

 

 
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Eleştirende kötü niyet ararım.” demişti. Sormak istiyorum: Kur korumalı mevduat hesaplarının yükü vatandaştan çıkıyor; KKM’yi hazine koruyacak da zenginin parasını vatandaş koruyacak da vatandaşı kim koruyacak? Vatandaş borç biriktiriyor, borç. Kötü niyetli olan bizzat iktidarın kendisidir. Soğanın kilogramı 30 lira, peynirin 210 lira, kıymanın 300 lira oldu, “Ekonominin kitabını yazacağız.” demiştiniz, milletin defterini dürdünüz. Bu pahalılığı, depremi toplumsal felakete çeviren beceriksizliği, yönetim acziyetini yaratan zihniyete kırk bir gün sonra vatandaş gerekli cevabı verecek, az kaldı.