CHP’li Girgin: 115 milyar TL nerede?

CHP’li Girgin: 115 milyar TL nerede?
16 Mart 2023 16:10

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin dün TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak deprem için toplanan yardım paralarının akıbetini sordu.

 
Girgin şunları söyledi:

 
“6 Şubat’ta 11 ili etkileyen Kahramanmaraşlı depremler sonrası depremzedelere yardım için ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyası düzenlendi. Ancak toplanan 115 milyar liranın nerede kullanıldığı bilinmiyor. Deprem bölgesinde yurttaşın hâlâ çadırı yok. İçişleri Bakanı çıkmış “Kahvaltılık ürün, çay ve şeker istiyoruz” diyor. Soruyoruz o zaman; Toplanan parayla çadır mı alındı? Giyecek mi alındı? Yiyecek mi alındı? Pandemide 2 maske dağıtamazlar, yangında yeterli uçak kaldıramazlar, depremde çadır bulamazlar, olanı da parayla satarlar.

 
TEK ADAM REJİMİ’NDE MİLLETİN İKİ YAKASI BİRARAYA GELMEDİ

 
Ne pandemisi kaldı, ne orman yangını, ne deprem, ne sel hepsini de yaşadık. Tek Adam Rejimi’ne geçildiğinden beri iktidar hepsi ile sınandı, hiç birinden geçemedi. Olan vatandaşa oldu. Vatandaş her sabah ‘bugün ne olacak’ diye kalkıyor, gece ‘bu kadarı da olmaz ki’ deyip yatıyor.

 
Liyakatsizlik ve sorumsuzluk nedeniyle afetler salgınlar felakete dönüştü. Tek adam rejimiyle memleketi uçuracağız dediler, o günden beri milletin iki yakası biraraya gelmedi. Yapmakla övündükleri köprü, yol, havaalanı, hastanelerin makyajı tel tel döküldü foyası ortaya çıktı. Koskoca bir yalanmış iktidarları, cümle alem gördü!

 

 
TOPLANAN PARALARI DENETİMDEN NEDEN KAÇIRIYORSUNUZ?

 

 
Deprem yaralarını sarmak için Sayıştay denetimine tabi yeni fon kurulmasıyla ilgili kanun görüşülüyor ve iktidar Türkiye Tek Yürek Kampanyası’yla toplanan 115 milyar lirayı fona almıyor. Merkez Bankası ve kamu bankalarının bağışlamayı taahhüt ettiği paralar da dâhil olmak üzere 115 milyar liralık yardım denetimsiz kaldı. Vatandaşın güvenmediği AFAD’ın elindeki milyarlarca lira para nasıl, neye göre, kimin emriyle harcanıyor? Şu ana kadar toplanan paralar nerededir ve nereye harcanmıştır?

 
Geçmişten bugüne kadar 88 milyar lira deprem vergisini toplandığını, bunun yollara, yap-işlet-devretlere, faizlere, arabalara, ağırlama giderlerine gittiğini biliyoruz. Harcanan her kuruşun hesabını bilmek vatandaş olarak hepimizin hakkıdır. Acilen toplanan bütün bağış ve yardımlar afet yeniden imar fonu kapsamına alınıp Sayıştay denetimine tabi olmalıdır.”