CHP’li Gaytancıoğlu: EYT düzenlemesi BAĞ-KUR’luları mağdur etti!

CHP’li Gaytancıoğlu: EYT düzenlemesi BAĞ-KUR’luları mağdur etti!
31 Mart 2023 09:44

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemede Bağ-Kur’lulara 9 bin prim koşulu getirilmesinin mağduriyet yarattığını belirterek “Kredi çektiler, arabalarını sattılar, prim eksiklerini, borçlanmalarını yaptılar. Yasa çıktı, 9 bin gün. Bunu ödemeleri mümkün değil” dedi.

 

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, EYT düzenlemesinin Bağ-Kur’lu esnaf ve çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Gaytancıoğlu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

 

 

“Özellikle Bağ-Kur’lular çok mağdur oldu. Neden mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yasa çıkmadan önce ‘Herkesi 5 bin günde emekli edeceğiz’ dedi. Fakat Bağ-Kur’lular yasa çıktığı zaman gördüler ki kendilerine uygulanmıyor. Kendilerine 9 bin gün uygulaması yapıldı, 9 bin gün prim ödemeleri gerek. Ama yasa çıkmadan önce birçok kadın Bağ-kur’lu doğum borçlanması için SGK’ya gitti, müracaat etti para yatırdı.

 

 

Yine birçok Bağ-Kur’lu ve hatta tarım Bağ-Kur’lu esnaf olanlar, çiftçi olanlar askerlik borçlanması yaptılar. Kredi çektiler, arabalarını sattılar, prim eksiklerini, borçlanmalarını yaptılar. Yasa çıktı, 9 bin gün. Bunu ödemeleri mümkün değil. Çünkü birçok esnaf olan Bağ-Kur’lu hala prim ödüyor, çiftçi olan Bağ-Kur’lu prim ödüyor ve Bağ-Kur primleri 3 bin lira. İşler eskisi gibi değil. Esnafın durumu çok zor. Elektrik faturası, su faturası, kira. Ve halkın alım gücünün düşmesiyle primleri ödemeleri mümkün değil. Büyük bir mağduriyet yaşandı.”