CHP’li Fikri Sağlar: Dışişleri Bakanının görevi savaş değil, barıştır

CHP’li Fikri Sağlar: Dışişleri Bakanının görevi savaş değil, barıştır
7 Eylül 2013 15:42

CHP’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olan eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar, hükümetin dış politikasını sert sözlerle eleştirdi.

 

 

Mersin’de seçim çalışmaları kapsamında Tarsus’ta gazetecilerle bir araya gelen Fikri Sağlar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yüklendi. Hükümetin dış politikasının iflas ettiğini öne süren Sağlar, “Hükümetin gerçek yüzünü gösteren davranışları, Türkiye’nin ne denli sıkıntılı bir dönem yaşadığı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu dönemde önemli ve etkin bir rol oynadığı batılı dostlarımız tarafından görülmüştür” dedi.

 

Dışişleri Bakanının görev sorumluluklarından söz eden Sağlar, Dışişleri Bakanlarının genel evrensel kurallar içerisinde diplomatlar olduğunu, insanlığın yüzyıllardır yaşadığı savaşları, kavgaları, insan ölümlerini ve ülke yok edilmelerini, ülkelerin virane hale gelmesini masa başında engellemek olduğunu hatırlatan Sağlar şöyle devam etti;

 

“Yani, barıştan yana çözümleri, diyalogla ortaya koyma adına Dışişleri Bakanları görev yaparlar. Dünyanın her ülkesinde böyledir. Bu güne kadar tarihsel süreç içerisinde de Dışişleri Bakanlarını hep böyle görmüştük. Böyle bir görev yapmışlardır. Galiba, bizim tarihimizde ilk ama dünya tarihinde ilklerden bir tanesi bir Dışişleri Bakanı savaş çıkarmak için uğraşmaktadır. Bizim bu gün Dışişleri Bakanımız konumunda bulunan kişinin, ülke ülke dolaşarak, Suriye ile savaşılması gerektiğini anlatmaya çalışmaktadır. Savaşın nedenli önemli olduğunu söyleye gelerek savaş isteyen bir konuma sokmuştur.”