CHP’li  Emre’den Bakan Soylu’ya, yanıt ver(me)diği ‘koruma’ sorusu tepkisi: Dalga mı geçiyorsunuz?

CHP’li Emre’den Bakan Soylu’ya, yanıt ver(me)diği ‘koruma’ sorusu tepkisi: Dalga mı geçiyorsunuz?
26 Mayıs 2021 07:50

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Parti Sözcüsü Zeynel Emre, geçen yıl Kasım ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği ancak yasal süresinde yanıtlanmayan polis koruması tahsisiyle ilgili soru önergesine, dört ayın ardından gönderilen yanıtta, adeta dalga geçer gibi hiçbir bilgiye yer verilmediğini kaydetti.

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Parti Sözcüsü Zeynel Emre, 2020 yılının Kasım ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle; Türkiye’de kaç kişiye yakın ve özel polis koruması tahsis edildiği, bunlardan kaçının ‘iş insanı’ olduğu, devlete bu hizmet karşılığında kişilerin herhangi bir ödeme yapıp yapmadığı ve kadına yönelik şiddet olayları kapsamında kaç kadına resmi koruma tahsis edildiği sorularını içeren önergesine gönderilen yanıta tepki gösterdi. Zeynel Emre, “Bize gönderilen yanıt adı altındaki evrakta hiçbir bilgiye yer verilmemiş. Evrak devletin evrakı ama içinde devlet ciddiyetiyle bağdaşır ne bir bilgi ne de sorularımıza yanıt var. Sedat Peker’e koruma tahsis edildiği ortaya çıkınca açıkçası neden yanıt verilmediğini daha iyi anlamış olduk. Bakan Soylu’yu sorumluluğa davet ediyorum; işgal ettiği makam dalga geçme yerleri değil, hesap verme yerleridir” dedi.

 

 

CHP’li Emre, 5 Kasım 2020 tarihinde TBMM Başkanlığı’na verdiği ve Bakan Soylu’nun yanıtlaması istediği soru önergesinde, özel ve yakın polis koruması tahsisiyle ilgili beş soruya yer verdi. Önergesinin gerekçesinde, resmi veya sivil vatandaşlara polis koruması tahsisinin hangi kanun hükümlerine dayalı olarak yapıldığı bilgisine paylaşan Emre, Soylu’ya şu soruları sordu:

 

 

– Türkiye genelinde kaç koruma polisi bulunmaktadır? Bunların illere göre dağılımı nasıldır?

– 3 Kasım 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde yakın ve özel koruma amaçlı resmi koruma tahsis edilen kişi sayısı kaçtır? Koruma tahsis edilen kişilerden kaçı resmi görevli, kaçı sivildir? Resmi koruma tahsis edilen sivil vatandaşlar arasında kaç iş insanı yer almaktadır? Bunlardan kaçı erkek kaçı kadındır ve illere göre dağılımı nasıldır?

– Sivil vatandaşlara hangi şartlarda resmi koruma tahsis edilmektedir?

– Resmi koruma tahsis edilen sivil vatandaşlar, bu hizmet karşılığında devlete herhangi bir ödeme yapmakta mıdır? Yapmaktaysa ödenen parasal tutar ne kadardır?

– Kadına yönelik şiddet olayları kapsamında 2020 yılının ilk on ayı itibariyle resmi koruma tahsis edilen kadın sayısı kaçtır?

 

 

Gelen yanıtlar!

 

 

Bakan Soylu, CHP’li Emre’nin soru önergesine 15 günlük yasal sürede yanıt vermedi. Aradan yaklaşık dört ay geçtikten sonra 12 Mart 2021 tarihinde gönderilen evrakta ise hiçbir bilgiye yer verilmedi. Bakan Soylu’nun imzasıyla gönderilen evrakta şöyle denildi:

 

 

“Koruma hizmetleri; 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyeti Kanunu ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun ilgili maddesine istinaden çıkartılan “Koruma Hizmetleri Yönetmeliği” ve yönetmeliğin uygulamasına yönelik “Koruma Hizmetleri Yönergesi” kapsamında yerine getirilmektedir.

Koruma hizmeti mevzuatının ilgili maddeleri gereğince koruma hakkındaki tüm hususlar gizlilik içerisinde sürdürülmektedir.

Kolluk kuvvetlerince; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirler alınmaktadır.”

 

 

“Dalga mı geçiyorsunuz!”

 

 

Bakan Soylu’nun gönderdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Zeynel Emre, gönderilenin evrakta ‘yanıt’ niteliği içeren tek bir bilgiye yer olmadığı, soru önergesinin girişinde yer verdiği kanun adlarına atıf yapılmasından başkaca bir şey içermediğini söyledi. Zeynel Emre şunları söyledi:

“Bir siyasetçi olarak katıldığım televizyon programlarında karşılaştığım birçok yandaş medya temsilcisinin koruma polisi ve araçlarında da çakar olduğunu gözlemledim. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiğim soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdım. Bu önerge bir anlamında uyarı niteliğindeydi. Birçok yandaş iş insanına da bu tip koruma tahsis edildiğini biliyorum. Ancak bize gönderilen yanıt adı altındaki evrakta hiçbir bilgiye yer verilmemiş. Evrak devletin evrakı ama içinde devlet ciddiyetiyle bağdaşır ne bir bilgi ne de sorularımıza yanıt var. Sedat Peker’e koruma tahsisi edildiği ortaya çıkınca açıkçası neden yanıt verilmediğini daha iyi anlamış olduk. Bakan Soylu’yu sorumluluğa davet ediyorum; işgal ettiği makam dalga geçme yerleri değil, hesap verme yerleridir” dedi.