CHP’li Emre dövizdeki yükselişin gizli kazananlarını sordu!

CHP’li Emre dövizdeki yükselişin gizli kazananlarını sordu!
22 Mart 2021 15:55

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Merkez Bankası Para Kurulu’nun 18 Mart 2021 tarihli faiz artırımı kararı ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın 20 Mart 2021 tarihinde görevden alınması arasında geçen 48 saatte kimlerin yüksek miktarda döviz satın aldığını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

CHP’li Emre, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Türkiye ekonomisinin, AKP iktidarı döneminde uygulanan yanlış politikalarla bir yandan yüksek oranda işsizlik ve enflasyon, diğer yandan döviz kurları ve altın fiyatlarında önüne geçilemeyen artışlarla kesintisiz bir krizin içine sürüklendiğini kaydeden Emre, şöyle dedi:

 

 

Grip hastasına yoğun bakım, yoğum bakım hastasına ayakta tedavi

 

 

Kaynakların istihdam ve katma değer yaratan yatırımlara yönlendirilmediği; teşviklerde yerli üretimin esas alınmayıp başta tarım ve hayvancılıkta olmak üzere dışa bağımlı hale gelindiği; dış politikadaki zikzaklar ve iç politikada izlenen hukuk dışı uygulamalarla yabancı sermaye yatırımlarının en alt düzeylere indiği bir dönemden geçmekteyiz.

Merkez Bankasının bağımsızlığının yok edilmesi yüzünden para politikasına ilişkin alınan yanlış kararlar, faiz oranlarının yükselmesine, Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesine diğer bir ifadeyle döviz kurlarının yükselmesine, yüksek enflasyona ve yüksek işsizliğe yol açmıştır. Bütün bu gelişmeler siyasi iktidarın ekonomi yönetiminde iflas ettiğinin en açık göstergesidir. Ekonomik gelişmeler bu yöndeyken, iktidar, adeta grip olan hastaya yoğun bakım, yoğun bakımlık hastaya ayakta tedavi uygulama basiretsizliği göstererek, bugün ne faizleri ne de döviz kurlarını düşük düzeyde tutabilmiştir.

İktidarın bu süreçteki en tartışmalı tutumu ise şeffaflıktan uzak, izlenen yanlış politikaların sonuçlarının hesabını vermekten kaçınmasıdır. Başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere diğer muhalefet partisi temsilcilerinin ısrarla sorduğu; Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık döviz rezervinin hangi nedenle, kimlere ve hangi zamanlarda satıldığı soruları hala yanıtlanmamıştır.

 

 

CHP’li Emre’nin önergesinde yanıt istediği sorular şöyle:

 

 

-2020 yılının 1 Ocak tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda ne kadarlık döviz ve altın rezervi vardı ve bu rezerv, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle kaç liraydı? Aynı tarihler itibariyle Merkez Bankasının, swap borçları da dahil toplam döviz ve altın borçlarını açıklar mısınız?

-1 Ocak – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Merkez Bankası’ndan şahıs ve tüzel kişi olarak kimler döviz satın almıştır? Satılan döviz miktarı nedir ve kaç liradan satış yapılmıştır?

-Merkez Bankası Başkanlığı görevine 30 Kasım 2020 tarihinde atanan Naci Ağbal döneminde Para Politikası Kurulu, sonuncusu 18 Mart 2021 tarihinde 200 baz olmak üzere toplam 875 baz puan faiz artışı kararı almıştı. Ağbal, son faiz artışından iki gün sonra, 20 Mart 2021 tarihinde görevinden alındı. Ağbal döneminde yapılan faiz artışları sonrası döviz kurlarında görece de olsa bir düşüş yaşanmış ve Dolar kuru 7 TL’nin altına, Euro 8.46’lara kadar gerilemişti. Ancak Ağbal’ın görevden alınmasının ardından bugün (22 Mart 2021) itibariyle dolar kuru 8 Türk Lirası, Euro 9,5 Türk Lirası sınırlarını zorlamıştır. Bu çerçevede, Naci Ağbal’ın görevden alındığı 20 Mart 2021 tarihinden önceki günler olan 18 Mart 2021 ve 19 Mart 2021 tarihlerinde 50 bin Dolar ve Euro’nun üstünde yapılan döviz alımı miktarı ne kadardır? Alım yapan kişiler kimlerdir ya da hangi aracı kurumlar üzerinden bu işlemler yapılmıştır?