CHP’li Emir’den yerli aşıda ‘gülünç destek’ iddiası!

CHP’li Emir’den yerli aşıda ‘gülünç destek’ iddiası!
9 Haziran 2021 19:16

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yerli aşı için verilen destek miktarının açıklanmamasını eleştirerek, AKP iktidarına “Gülünç destek olduğunu biliyoruz ve açıklamaya utanıyorsunuz” tepkisini gösterdi.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yerli aşıya verilen destek konusunu gündeme getirdi. Türkiye’nin aşılama hızının çok yavaş ilerlediğini ve AB ile ABD’nin gerisinde kaldığını ifade eden Emir, şunları söyledi:

 
“Aşılama hızımızın günde ancak 200 bin olabildiğini dikkatinize sunmak isterim. Günde 200 bin aşılamayla ancak bir yılda nüfusumuzun bir kısmını aşılayabiliyoruz ve şu anda dünyada aşılama hızı noktasında -özellikle Avrupa ve Amerika’ya göre- son derece geri bir aşamadayız. Peki, biz bu aşılama işinde niye başarısızız, niye gecikiyoruz? Bunun en temel sebebi tedarik sorunumuz çünkü Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Sağlık Bakanlığı yeteri kadar aşıyı olması gereken zamanda getiremedi.

 

 

BAKAN NİSAN AYINDA YERLİ AŞIM OLACAK DEDİ

 

 

Bakın, gazeteci 8 Aralık’ta Sayın Bakana soruyor, diyor ki: “Peru, Meksika bile BionTech aşısı aldı Sayın Bakan, siz niye BionTech aşısı almıyorsunuz?” Bakan da “Ben nisan ayına kadar istedim, ama nisan ayına kadar 25 milyon doz veremeyebileceklerini söylediler, o yüzden almıyorum çünkü nisan ayında benim elimde istediğim kadar yerli aşım olacak.” dedi; Cumhurbaşkanı da böyle söyledi ama anlaşıldı ki nisanda yerli aşı gelmeyecek, haziran tarihini verdi Sayın Bakan, yine yerli aşı yok. Şimdi “Sonbaharda, eylülde aşı olacak.” diyorlar ama biliyoruz ki bu yılın sonuna kadar belki yetişecek belki yetişmeyecek, daha faz-3 aşamasına geçilemedi. Yani Sayın Bakan, aslında yerli aşı konusunda da birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı ve bu konuda da beklentileri karşılayamadı ve değerli arkadaşlar, bunun bedelini ölümler olarak görüyoruz. Bakın, aşılamadaki her gecikmeniz günlük 150, 200, 250 ölüm olarak bize dönüyor dolayısıyla aşı konusu son derece ciddi.

 

 

SORUYORUZ YANIT YOK

 

 

Defalarca sordum, cevap alamadım; “Yerli aşıya siz ne kadar destek verdiniz.” diye soruyorum, cevap yok. Türkiye Cumhuriyeti yerli aşıya ne kadar destek oldu arkadaşlar? 1 milyon dolar oldu mu mesela, 2 milyon dolar oldu mu mesela? Peki, siz Alman Hükûmetinin BioNTech’e aşı geliştirsin diye 375 milyon euro hibe ettiğini biliyor musunuz? Bir tarafta, beğenmediğiniz Alman hani diyorsunuz ya “Merkel bizi kıskanıyor.” bir bilim şirketine aşı geliştirsin diye 375 milyon euro veriyor, aşı ürettiriyor ama siz 1998 yılından beri yani siz geldikten sonra hiçbir şey yapmamışsınız, aşı ürettirmeyen bir ülkesiniz, hiçbir deneyim bırakmamışsınız, destek de olmuyorsunuz ve ne destek olduğunuzu da söylemiyorsunuz; TÜSEB bir para verdi mi belli değil.

 

 

BİR KALEMDE 750 MİLYON DOLAR VERDİNİZ

 

 

Bakın, sadece sizi methetsin diye, eleştirmesin diye, toplumu bir şekilde kontrol altına almak için bir medya şirketini alsın diye 750 milyon dolar veriyorsunuz ve takip bile etmiyorsunuz. 750 milyon doların faizinin bile verilip verilmediği belli değil hatta verilmediğini de anlıyorsunuz. Bir şirkete, bir yandaşa bir kalemde 750 milyon dolar verebilen bir iktidar kendi aşısını üretmek için pandemi döneminde kaç lira vermiştir sorusunun cevabı önemlidir arkadaşlar.

 

 

SON DERECE GÜLÜNÇ BİR DESTEK

 

 

Aslında son derece komik, gülünç bir destek olduğunu ben kendi özel ilişkilerimden biliyorum. Dolayısıyla, siz bunu söylemeye dahi utanıyorsunuz ama Türkiye’de insanlarımız yerli aşı bekliyorlar. Değerli arkadaşlar, bir noktanın daha altını çizmek isterim: Türkiye’de sanki aşı kıtlığı yokmuş, aşı yeteri kadar varmış, her isteyen aşı olabilirmiş ama aşı karşıtlığı varmış gibi konuşuluyor. Değerli arkadaşlar, Türkiye’de aşı karşıtlığı olabilir, bu var ve biz CHP Grubu olarak, CHP’nin sağlıkçı milletvekilleri olaraksa, başta Grup Başkan Vekilim Özgür Özel olmak üzere, insanlarımızı aşı olmak konusunda motive ediyoruz, aşıdan başka seçeneğimiz yok ama şunun bilinmesi lazım: “Ben 3’üncü doz aşımı oldum, herkese de tavsiye ederim.” diyemez bir Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı Türkiye’de aç olduğunu bilmediği gibi Türkiye’de aşıya ulaşamayan milyonlar olduğunu da bilmiyor demek ki.”