CHP’li Emir’den ‘testler yetersiz kaldı’ tepkisi!  ’32 Avrupa ülkesinin gerisindeyiz’

CHP’li Emir’den ‘testler yetersiz kaldı’ tepkisi! ’32 Avrupa ülkesinin gerisindeyiz’
24 Eylül 2020 09:02

Türkiye’de pandemi sürecinin başladığı 11 Mart’tan bu yana 6 ay geçmesine karşın toplam test sayısının halen 10 milyonun altında kaldığına dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Türkiye, nüfusa oranla test sayısında Avrupa ülkeleri arasında 33’üncü sırada kaldı. Günlük test ortalaması 48 bin, test yapılabilen merkez sayısı ise 270. Vaka sayısının az gözükmesi için bilinçli şekilde test sayısı sınırlı tutuluyor” dedi.

 

 

İktidarın COVID-19 salgınıyla mücadelede bütün yükü sağlık çalışanlarının üzerine bindirdiğini, salgının yayılması konusunda da halkı suçlamaya başladığını ifade eden Emir, test sayılarının yetersiz kaldığını savundu. Türkiye genelinde şu anda özel ve kamu hastaneleri olmak üzere 270 test merkezi bulunduğunu ancak, test uygulanması gereken binlerce kişiye test yapılmadığını kaydeden Emir, şunları söyledi:

 

 

PARASI OLAN TEST YAPTIRABİLİYOR

 

 

“Türkiye’de günlük COVID-19 testi sayısı, son bir aydır 100 bin civarında seyrediyor ancak bu sayı yetersiz kalıyor. Vatandaş, belirtisi olsa dahi devlet hastanelerinde test yaptırmakta zorlanıyor. Kamu hastanelerine test için giden vatandaşlar, çoğu zaman test kriterlerini karşılamadığı gerekçesiyle geri çevriliyor. Özel hastanelerde ise test ücretini karşılayabilen her vatandaş, kritere bakılmaksızın test yaptırabiliyor.

 

 

TEST KRİTERLERİ GÜNCELLENMELİ

 

 

Bu da şunu gösteriyor. Salgının kontrol altına alınabilmesi için test sayısının bu kadar önem taşıdığı bir dönemde parası olan rahatlıkla test yaptırıyor ancak, test ücretini karşılayacak imkanı olmayan vatandaş, kolay kolay test yaptıramıyor. Sağlık Bakanlığının bir an önce test kriterlerini güncellemesi ve belirti gösterenlerin yanında temaslı tüm kişileri de kapsayacak şekilde bir test sürecini planlaması gerekiyor.

 

 

AVRUPA ÜLKELERİNİN ÇOK GERİSİNDEYİZ

 

 

Oysa birçok ülke, COVID-19 salgınını yeterli sayıda test yaparak kontrol altına almaya başladı. Türkiye’de salgının başladığı 11 Mart tarihinden bu yana 195 gün geçmesine rağmen yapılan toplam test sayısı daha 10 milyonu aşmadı. 195 günde 9 milyon 496 bin 268 test yapılabilirken, günlük ortalama da 48 bin 698’de kaldı. Bu rakamlar Avrupa ülkelerinin de çok gerisinde. Türkiye, şu anda nüfusa oranlandığında test sayısında Avrupa’da ancak 33’üncü sırada, dünyada ise 67’inci sırada yer alıyor.

 

 

BİLİNÇLİ ŞEKİLDE SINIRLI TUTULUYOR

 

 

Şu anda Türkiye genelinde özel ve kamu olmak üzere toplam 270 merkezde test yapılabiliyor ancak bu sayı da yetersiz kalıyor. Bir an önce bu merkezlerin sayısının artırılması gerekiyor. Yeterli sayıda merkezde, yeterli sayıda test yapılamadığı için salgın kontrol altına alınamıyor. Test merkezlerinin sayısı da bilinçli bir şekilde sınırlı tutuluyor. Çünkü, iktidar gerçeklerle yüzleşmek yerine vaka sayılarının düşük gözükmesini istiyor. Test eksikliğinin yanı sıra filyasyon süreci de sağlıklı bir şekilde yürütülemiyor. Günlerdir örnekleriyle dile getiriyoruz, hastalar evde ilaç bekliyor, filyasyon ekibi bekliyor.”