CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya: Bütçeye dokunmamışsınız, uyuşturucu ile mücadele etmiyorsunuz!

CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya: Bütçeye dokunmamışsınız, uyuşturucu ile mücadele etmiyorsunuz!
25 Kasım 2022 10:24

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidarın uyuşturucu ile mücadelede politikasının etkisizliğini Sağlık Bakanlığı’nın mali verileri ile ortaya koydu. Bakanlığa 2022 yılı için toplam 1 milyar 746 milyon 634 bin TL bağımlılıkla mücadele bütçesi verildiğini söyleyen Emir, “Bakanlık yılın ilk yarısında bu paranın yalnızca 225 milyon 446 bin TL’sini harcamış. Hasta garantili şehir hastanelerine para aktarmaktan bağımlılıkla mücadeleye sıra gelmedi mi?” diye sordu.

 

 

BÜTÇE KONUŞMASINDA GÜNDEME GETİRDİ

 

 

CHP’li Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın 2022 yılının ilk yarısındaki harcamalarına mercek tuttu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan Emir, iktidarın bağımlılıkla mücadeledeki karnesini, rakamlarla ortaya koydu. Emir, Sağlık Bakanlığı’nın harcama kalemlerine dikkati çekti. Emir, şu ifadeleri kullandı:

 

 

BÜTÇENİN 7’DE 1’İNİ KULLANMIŞSINIZ

 

 

“Rakamlara baktığımızda, maalesef, Bakanlığınız bağımlılıkla mücadelede patinaj yapıyor; çok ciddi bir patinaj içerisinde ve adeta bağımlılıkla mücadeleden vazgeçilmiş bir görüntü var. Bakın, 2022’de 1,7 milyar lira istemişsiniz ama Hazirana kadar ancak 225 milyon lira harcamışsınız. ‘Geri kalan parayı ne yaptınız?’ diye sorsak, onu başka yerlere, müteahhitlere gönderdiğinizi tahmin etmek zor değil. Sadece 2022’de mi? Hayır, 2021’de de yine 1,6 milyar lira istemişsiniz ama 204 milyon lira kullanmışsınız. İstediğinizin altıda 1’ini, yedide 1’ini kullanıyorsunuz, demek ki bağımlılıkla mücadele etmiyorsunuz.

 

 

AMATEM SAYISINDA PATİNAJ YAŞANIYOR

 

 

Bakın, AMATEM’ler var, arındırma merkezleri, arındırma merkezi yatak sayısında hâlâ bin 388’deyiz, son yıllarda hiç arttıramadık, hiç arttıramadık. Siz de mahcup olmalısınız ki bu durumdan, bir önceki bütçe sunumunda grafik vermişsiniz, bakın, grafikle artışı göstermişsiniz, son yıllardaki patinajı siz de görmüşsünüz, bu yıl getirdiğiniz şeyde grafik yok ama biz eskilere bakıyoruz. Sayın Genel Başkanımız uyuşturucunun çok önemli bir sorun olduğunu, gençlerimizin bu batağa hızla sürüklendiğini söylediğinde koro hâlinde saldırdınız ama maalesef sizin gerçeğiniz bu ve biz gençlerimiz için özellikle bağımlılıkla çok ciddi bir mücadele verilmesi gerektiğini söylüyoruz ve bu konuda sizi de sorumlu davranmaya davet ediyoruz. AMATEM sayısını artırmıyorsunuz ama maalesef, AMATEM’ler şu anda uyuşturucuya tekrar başlanan, önünde uyuşturucunun satıldığı, uyuşturucu tacirlerinin içerisine özellikle hastaymış gibi girdiği bir pozisyona düştü ve üç dört aydan önce yatış söz konusu değil.

 

 

NİSANDAKİ SMA TESTİNİN SONUCU HALA YOK

 

 

Sayın Bakan yine açıklamasında SMA’yla ilgili tarama testlerini yaptığını söyledi ve bir konuyla övündü. ‘635 bin tarama testi yaptık, 118 yavrumuzu tespit ettik’ dedi. Bakın, bu iyi bir şey ama bu bir maharet değil. Öncesinde de sizin verdiğiniz rakamlarda yine diyorsunuz ki: ‘493 bin çiftçimize tarama yaptık. Onun sonucunu niye yazmıyorsunuz? Niye yazmadınız buraya Sayın Bakan? Niye biliyor musunuz? Çünkü onun sonuçları çıkmıyor. Bakın, benim elimde bir örnek var -yüzlerce getirebilirim size- 8 Nisanda çift gitmiş SMA için test vermiş, 21 Eylülde evlenmiş, hâlâ test sonucunu bekliyor. Ya aylarca, altı ayın üzerinde SMA sonucu tarama testi bekleniyor Türkiye’de. Siz “SMA’yı tarıyoruz.” diyorsunuz ve bu övündüğünüz 118 yavrumuzun acaba kaç tanesi daha önceden tespit edilseydi bu sorun çözülebilirdi, bunu da gündeme taşımak isterim.

 

 

AŞI RAKAMLARINI NİYE SAKLIYORSUNUZ?

 

 

Mesela aşı konusunda hiç konuşmuyorsunuz. ‘Konuşmayacağım artık{ dediniz. Sayın Bakan, siz Bakansınız, bir kamu Bakanlığını yönetiyorsanız, keyfî davranamazsınız. Ben buradan soruyorum, yıllardır soruyorum cevap vermiyorsunuz. Kaç kişi Turkovac aşısını tercih etti? Kaç kişi BioNTech oldu? Niye bunları saklıyorsunuz? Turkovac aşısının daha faz 3 çalışmalarını geçen ay yayımlayabildiniz. İnsanları bir yıldır Turkovac aşısıyla aşılıyorsunuz ve bu gerçekleri siz niye saklıyorsunuz, kimden saklıyorsunuz.”