CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya ‘2021 Sağlıkçı Yılı’ sözde kaldı tepkisi: Hakları her geçen gün geriye gidiyor

CHP’li Emir’den Bakan Koca’ya ‘2021 Sağlıkçı Yılı’ sözde kaldı tepkisi: Hakları her geçen gün geriye gidiyor
12 Ekim 2021 09:35

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “tüm dünyada bizim teklifimizle “Sağlık Çalışanları Yılı” kabul edildi” sözlerine, sağlık çalışanlarının yaşadıkları olumsuzlukları sıralayarak tepki gösterdi. Emir, “Pandemi dönemi, hekimler ve sağlık çalışanları açısından sağlık sisteminin tüm defolarını açığa çıkardı. Bakanlığın sorunlara kulağını tıkamasının sonucu olarak sağlıkçılarda bıçak kemiğe dayandı” dedi.

 

 

Sağlık çalışanlarının her geçen gün haklarının geriye gittiğini ifade eden Emir, sağlıkçıların son dönemde ekonomik, psikolojik ve can güvenliği anlamında yaşadıkları sıkıntıları bir bir sıralayarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı eleştirdi. Yazılı açıklama yapan Emir, şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Bakanlık ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralıklarını 5 dakikaya düşürmüştür. Hekimlerden, pratikte, günde ortalama 90 hastayı muayene etmesi istenmektedir. Bu durumun; hataları ve dolayısıyla sağlıkta şiddet olaylarını artıracağı açıktır. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen “sağlıkta şiddet” olayı yaşanmıştır. Bunun yanında; sağlıkçıların en büyük gelir kaynağı olan döner sermaye sisteminde doktorlar aleyhine değişiklik yapılmıştır. Yeni düzenleme ile birlikte hekimlerin aylık geliri azalmış, geçim kaygıları daha da artmıştır. Pandemi döneminde hekimlerin iş yükü artırılırken ve mali hakları tırpanlanırken; resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu bilinmektedir. Yurt dışında çalışmak için TTB’den talep edilen iyi hal belgesi son 8 ayda 805e ulaşmıştır. Ayda ortalama 100 hekim, ülkemizde hekimlik yapmak yerine yurt dışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir.

 

 

“Sağlık Çalışanları Yılı” görüntüden ibaret

 

 

2021 yılının tüm dünyada Sağlık Çalışanları Yılı kabul edilmesi son derece önemli ve iktidar da bunu başarmış olmakla övünmektedir ama bu sadece görüntüden ibarettir. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük haklarında ilerleme olması beklenirken tam tersine gerileme olduğunu görüyoruz. Sağlık yılı ilan etmek gibi bir takım hareketlerle, gerçek durumu gölgelediklerini sanmaktadırlar. Sağlık emekçilerinin ve hekimlerin iş yükünü artırıp, mali haklarını azaltmak, sadece hekimlerimizin emekli olması ve ülkeyi terk etmesi sonucunu doğurmamaktadır. Aynı zamanda halkımızın aldığı sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir. Başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde mutlaka ödüllendirilmesi gerekmektedir.”