CHP’li Emir: TÜİK verileri ‘iki yılda 150 bin kişi COVID’den öldü’ iddiamızı doğruladı!

CHP’li Emir: TÜİK verileri ‘iki yılda 150 bin kişi COVID’den öldü’ iddiamızı doğruladı!
24 Şubat 2023 11:35

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), COVID-19 salgınının ardından iki yıldır yayımlamadığı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Bu verilerle, salgın kaynaklı ölüm sayılarının gizlendiğine dair iddialarının doğrulandığını kaydeden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “TÜİK’e göre iki yılda ölüm sayısı bir anda 200 bin artmış ama COVID kaynaklı ölüm sayısı yalnızca 87 binde kalmış. Bu veri bile Sağlık Bakanının halka yalan söylediğinin kanıtı” dedi. Emir, Bakan Fahrettin Koca’ya, “Gerçekleri gizlediğiniz için halktan özür dileyin” çağrısında bulundu.

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TÜİK’in 2020 ve 2021 yıllarına yönelik ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini değerlendirdi. 2020 yılında gerçekleşen ölümlerin geçmiş yıllardan 70 bin, 2021 yılında gerçekleşen ölümlerin ise geçmiş yıllardan 130 bin daha fazla olduğuna dikkati çeken Emir, şunları söyledi:

 

 

ÖLÜM SAYISINDAKİ 200 BİN ARTIŞIN SEBEBİ NEDİR?

 

 

“Açıklanan bu veriler, Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 salgını sürecinde salgından kaynaklı ölüm sayılarını gizlediğine yönelik iddialarımızın doğruluğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. TÜİK 2020-2021 verilerine göre, son 10 yıla baktığımızda yılda ortalama 400 bin civarı ölüm gerçekleştiğini görüyoruz. Salgının başladığı 2020’de bir anda 400 binlerden 500 bini geçen sayıya ulaşmış. 2021’de ise ölüm sayısı 565 bin 594 olmuş. Ölüm sayıları iki yılda toplam 200 bin civarında artarken, salgın kaynaklı ölüm sayısı ise 87 bin olarak belirtilmiş. Göz göre göre bir artış söz konusuyken TÜİK, burada bile salgın kaynaklı ölümlerin sayısını gizleme derdine düşmüş. Biz o zaman salgından kaynaklı en az 150 bin kişi ölüyor derken abarttığımızı söyleyen Sağlık Bakanı şimdi nerede? Bu verilere ne diyecek?

 

 

BAŞARI HİKAYESİ PEŞİNDE, GERÇEĞİ AÇIKLAMADINIZ

 

 

Gerçek vaka sayılarının da üstünün örtüldüğünü söylemişti. ‘Başarı hikayesi’ yazma peşinde olan Sağlık Bakanı, bu iddialarımızı inkar etmiş ancak sonra biz gerçek vaka sayılarının belgesini bulunca bu kez de hiçbir tıbbi literatüre sığmayan ‘hasta’, ‘vaka’ ayrımı yalanına sığınmıştı. İktidar, pandemi sürecinde becerisizliğini, halkımızdan inatla saklamaya çalıştı. Pembe tablo çizmek, ‘Başarısızlıklarını’ kapatmaya çalışmak işlerine geldi. Her şeyde olduğu gibi salgından da siyasi rant elde etme gayretine düştüler. Verileri şeffaf şekilde ortaya koymadılar, büyük bir gayret ve özveri ile işlerini yapan sağlık emekçilerini de zor duruma düşürdüler.

 

 

AÇIKLADIKLARI HER VERİ TUTARSIZLIK İÇERİYOR

 

 

Dünya Sağlık Örgünün, salgına ilişkin gerçek sayılara yönelik tahminler içeren çalışmasında, Türkiye’de hayatını kaybedenlerin gerçek sayısının 264 bin olarak ifade edildiğinin altını çizen CHP’li Emir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Tabipleri Birliği de salgın kaynaklı ölüm tahminini 264 bin 41 olarak açıklamıştı. Ancak tüm ısrarlarımıza rağmen Sağlık Bakanlığı, 2020 ve 2021 için salgına bağlı ölüm sayısını 82 bin 361 olarak açıkladı ve bu sayıdan geri adım atmadı. Şimdi de TÜİK bu sayıyı 87 bin olarak açıklıyor. Burada bile tutarsızlık var.

 

 

YA NEDENİ AÇIKLA, YA DA YALANINI KABUL ET

 

 

Tekrar ediyoruz, Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarını halktan gizlediniz. Halka yalan söylediniz. İşte TÜİK verileri ortada. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bir açıklama bekliyoruz. Ya 2020 ve 2021 yıllarındaki ölüm sayılarındaki artışın nedenini açıklayacak ya da çıkıp, ‘Ben sizlere yalan söyledim, gerçeği gizledim’ diyecek.”