CHP’li Emir: Kaza değil cinayet!

CHP’li Emir: Kaza değil cinayet!
14 Aralık 2018 11:20

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir dün sabahın erken saatlerinde tren kazasının yaşandığı yere ve Trafik Hastanesi’ne gelerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

 

 

CHP’li Emir, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, üzücü bir olayla karşı karşıya kalındığını belirterek, ‘’Çorlu’da yaşanan ve yetkililerin hala hesap vermediği tren faciasının 5 ay sonrasında, yeni bir faciayla yüz yüze gelmek, bu olayların “kazayla”, “dikkatsizlikle” ya da “ihmalle” açıklanamayacak sistematik nedenleri olduğunu göstermektedir. BTS (Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası) yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre; facianın demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemlerinin, hazır durumda bulunmamasından kaynaklandığını göstermektedir. Söz konusu sinyalizasyonun devrede olmaması, hatlar üzerindeki trafiğin, manuel haberleşme yoluyla yönlendirilmesini zorunlu kılması, faciaya davetiye çıkarmıştır. Buradaki temel sorun insan hatası değildir, sorun insan hatalarını bertaraf edecek ve tren işletilmeye alınmadan önce tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayış sorunudur. Bunun sorumlusu da 16 yıldır ülkeyi idare eden AKP, bu anlayışın sahibidir. Bu anlayış “hızlandırılmış tren şovu” uğruna Pamukova’da 41 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış gerekli bakım ve altyapı çalışmalarını yapmadığı için Çorlu’da 24 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış bugün de Ankara’da sinyalizasyon sistemleri devrede olmadığı halde Yüksek Hızlı Tren çalıştırıldığı için 9 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.’’ diye konuştu.

 

 

Sözlerine devam eden CHP’li Emir ; ‘’ AKP, iktidarda bulunduğu 16 yıl boyunca hayata geçirdiği tüm projelerde insan hayatını ve kamusal çıkarları değil, siyasi menfaatlerini ve sermayenin ihtiyaçlarını gözetmiştir. Akla, bilime ve mühendislik anlayışına dayanmayan, günü kurtarmaya yönelik projeler özellikle seçim dönemlerinde alelacele hayata geçirilmiştir. Hatırlayacaksınız, bugün kazanın yaşandığı Ankara-Konya YHT hattı da 2014 Yerel Seçimlerinde AKP’nin en önemli propaganda öğelerinden birisi olmuştur. Kazanın meydana geldiği banliyö bölgesi ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerine malzeme olmuş ve dönemin genel karakteristiği olarak birçok projede olduğu gibi; başta sinyalizasyon sistemleri olmak üzere henüz güvenlikle ilgili çalışmalar tamamlanmadan seçim arifesinde Cumhurbaşkanı tarafından büyük bir mitingle açılmıştır. AKP’nin, kamu hizmetlerini siyasi ranta dönüştürmeyi esas alan bu anlayışı, sadece demiryollarında değil, hayatın her alanında büyük toplumsal trajedilerin yaşanmasına neden olmaktadır’’ dedi.

 

 

1

2