CHP’li Emir, Fuat Oktay’a sordu: Saray’ın sağlık harcaması iki yılda nasıl yüzde 2160 arttı?

CHP’li Emir, Fuat Oktay’a sordu: Saray’ın sağlık harcaması iki yılda nasıl yüzde 2160 arttı?
1 Ekim 2022 06:32

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanlığının 113 milyon TL’lik sağlık harcamasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanlığının 2019 yılı sağlık harcamasının yalnızca 5 milyon TL olduğunu hatırlatan Emir, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a, “Sarayın sağlık harcaması iki yılda nasıl yüzde 2160 arttı?” sorusunu yöneltti.

 

 

Kamu kurumlarını TBMM adına denetlemekle görevli olan Sayıştay’ın 2021 yılına ilişkin denetim raporları ile kamudaki usulsüzlükler bir bir ortaya çıkarken, şimdi de Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamaları tartışma konusu oldu. Sayıştay’ın 2021 yılı denetim raporuna göre Cumhurbaşkanlığının sağlık harcaması 113 milyon TL’yi buldu. Sağlık harcamaları kapsamında tıbbi malzeme ve laboratuvar sarf malzemeleri de yer aldı.

 

 

SAYIŞTAY, SARAYA GİREMİYOR

 

 

Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamalarını Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Emir, şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanı, sarayda kendisine özel hastane kurdu ve şimdi bu hastanede denetimsiz bir şekilde milyonlarca TL harcanıyor. Kamu kurumlarını Meclis adına denetlemekle görevli Sayıştay bile saraya giremiyor, harcamaların detayının hesabını soramıyor. Ülke ekonomik krizden kırılırken sarayda da milyonlarca TL harcanmaya devam ediyor. Üstelik bu harcamalar günden güne katlanarak artıyor.

 

 

İKİ YILDA 22 KAT ARTMIŞ OLDU

 

 

Sarayın 2019 yılındaki sağlık harcaması yalnızca 5 milyon TL. Sonraki yıl 51 milyon TL’ye ulaştı. Şimdi de 113 milyon TL. Yani iki yılda neredeyse 22 kat, yani yüzde 2160’lık bir artış söz konusu. İki yılda ne oldu da sarayın sağlık harcamaları bu kadar artış gösterdi. Sarayda çalışanlara her gün check-up hizmeti mi veriliyor? Tüm saray çalışanları aileleriyle birlikte özel sağlık hizmeti mi alıyor? Vatandaş muayene randevusu dahi bulamıyor. Yurttaşlarımız, muayene için, ameliyat için günlerce, haftalarca beklerken, gece yarıları metrelerce kuyruklara girerken sarayda nasıl bir sağlık hizmeti veriliyor?

 

 

SARAY İSRAFA DEVAM EDİYOR

 

 

Ne oluyor sarayda? Tüm bunların yapıldığını varsaysak bile saray çalışanları SGK’lı değil mi? Bu hizmetlerin SGK kapsamında karşılanması gerekmiyor mu? Millet yokluktan, açlıktan kırılıyor ama günlük masrafı 10 milyon TL’yi bulan Saray, her gün, her an, her dakika israf yapmaya devam ediyor. Ancak, bu saltanata ve israf düzenine iktidara geldiğimizde son vereceğiz. Tüm bu harcamaların da hesabını soracağız.”