CHP’li Emir: Bir memur, beş yılda 15 milyon TL’lik havale yapmış!

CHP’li Emir: Bir memur, beş yılda 15 milyon TL’lik havale yapmış!
14 Nisan 2022 10:50

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) kendi aralarındaki şüpheli para alışverişleri nedeniyle 21 personel hakkında soruşturma açıldığını ancak soruşturmayı yürüten müfettişlerin görevden el çektirildiğini iddia etti. Soruşturma geçirenler arasında SGK eski Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ile Türk Büro-Sen Başkan Yardımcısı Emrah Karakurt’un da olduğunu ifade eden Emir, “Bakan Vedat Bilgin’e sesleniyorum. Sadece bir memurun beş yılda 15 milyon TL’lik para transferi yaptığı biliniyor. Bu paralar kimlere neden aktarılmış, hangi yolsuzluğun parçası? Soruşturmanın takipçisiyiz, üstünü örtmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

Sendika yöneticisi de şüpheliler arasında

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, SGK bünyesinde 21 personel hakkında aralarında şüpheli para transferleri yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmayı TBMM gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Emir, soruşturmanın üstünün örtülmek istendiğini de iddia etti. Emir’in iddiasına göre SGK’da personel Mehmet Toptaş hakkında 2021 yılının başında inceleme başlatan müfettişler, şüpheli para transferlerinin izine rastladı. İnceleme genişletildi ve 1 Nisan 2021 tarihinde 21 personel hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında personelin 2015 ile 2020 yılları arasındaki para transferleri incelendi. Personel Toptaş’ın beş yıl içerisinde gerçek ve tüzel kişilere 15 milyon 313 bin 457 TL gönderdiği tespit edildi. Toptaş’ın yüklü miktarlarda para gönderdiği kişiler arasında SGK’nın eski Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ve eşi ile Türk Büro-Sen Genel Başkan Yardımcısı Emrah Karakurt da yer aldı.

 

 

Müfettiş neden görevden alındı

 

 

Soruşturma kapsamında görevlendirilen iki baş müfettişten birinin görevden el çektirildiğine dikkat çeken Emir, SGK içerisindeki 21 personelin şüpheli para transferlerinin mutlaka araştırılması gerektiğini belirtti. Soruşturma yürüten birim olan Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Apaydın’ın da yakın zamanda görevden alındığını hatırlatan Emir, şu ifadeleri kullandı: “Çalışma Bakanının SGK’da neler olduğunu kamuoyuna açıklaması gerekiyor. Teftiş Kurulu Başkanı hangi sebeple görevden alındı. Bu sorunun yanıtını vermesini bekliyoruz. Bakan Vedat Bilgin’e sesleniyorum. Soruşturma kapsamında sadece bir memurun beş yılda diğer kişilere 15 milyon TL’lik para transferi yaptığı biliniyor. Bu paralar kimlere neden aktarılmış, hangi yolsuzluğun parçası? Görevlendirilen müfettiş neden görevden alındı? Soruşturmanın takipçisiyiz, üstünü örtmenize izin vermeyeceğiz.”