CHP’li Emecan: Vatandaşın bankalara borcu AKP iktidarında 132 katına çıktı!

CHP’li Emecan: Vatandaşın bankalara borcu AKP iktidarında 132 katına çıktı!
25 Haziran 2021 09:59

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, vatandaşın günden güne artan borçluluk halini Meclis gündemine taşıdı. Artık Türkiye’de neredeyse borçsuz kişinin kalmadığını belirten CHP’li Emecan, “Borçluluk, toplumun tüm kesiminin bugününü ve geleceğini kıskaç altına almaktadır. Hem ekonomik olarak hem de siyaseten vatandaşın sömürüsüne yol açan bu yoğun borçlandırma halinin toplum üzerindeki etkileri günden güne artmaktadır. Vatandaşın bankalara borcu AKP’nin iktidar olduğu yıldan bugüne tam 132 katına çıkmıştır. Üniversite öğrencilerinin KYK borcu 6 milyar lira, çiftçinin kamu ve özel bankalara borcu 137 milyar lira, KOBİ’lerin kredi borcu ise 879 milyar liraya ulaşmıştır. Borçlandırma bu yoğunlukta, bu şiddetle sürerken halkın geliri artmamakta ve yoksulluk Türkiye’yi esir almaktadır.” dedi.
BORÇLULUK VE GÜVENCESİZLİK VATANDAŞI YARINSIZ BIRAKTI
Borçluluk halinin ekonomik etkilerine ek olarak siyaseten de ağır etkileri olduğunu söyleyen Emecan, şöyle devam etti:
“Borçlan(dır)ma, çalışan kesimin kötü koşullarda çalışılmasına rıza üretmekte, çiftçinin üretimini durdurmasına neden olmakta, esnafın ise kepenk indirmesine yol açmaktadır. Borçlanma ile birleşen güvencesizlik hali, ülkede yaşayan her kesimi derin bir çıkmaza ve geleceksizliğe sürüklemektedir. Borçlanma ile halkın sadece bugünü değil, geleceği de denetlenir hale getirilmiştir.
Borçlanmanın ekonomik etkilerine ek olarak, siyaseten de belli sonuçları vardır. Bunların en önemlisi, borçlanan vatandaşın piyasaya ve dolayısıyla ekonomik ve siyasi “istikrar”a daha sıkı bağlarla bağlanmasıdır. Borç batağındaki vatandaş için mevcut durumun muhafazası, siyasi belirsizliklerin olmaması gibi düşünceler borçlanmanın yansımasıdır. Çünkü borçlanmanın artması, vatandaşların geleceklerini piyasaya bağlaması anlamına gelmektedir. Borçlandırma durumu, halkın denetlenir olmasını sağlamakla kalmayıp; vatandaşın borçlu olarak toplumsal, ekonomik ve politik süreçlere etki güçlerini azaltmaktadır.”
TÜRKİYE ARTIK BORÇLAR ÜLKESİNE DÖNÜŞTÜ
Borçluluğun halkın tamamı üzerinde etkili olduğunu belirten CHP’li Emecan şöyle devam etti:
“Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, Mart 2021 itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2.3 milyon kişi artmış, böylece konut, ihtiyaç ve taşıt kredilerinden oluşan bireysel kredilere borçlu kişi sayısı 34.5 milyona çıkmıştır. Türkiye’de pandeminin başladığı 2020 Mart ayından 2021 Mart ayına kadar geçen bir yıllık süreçte hane halkının bankalara, finansman ve finansal kiralama şirketlerine borcu yüzde 36 artışla 899 milyar liraya ulaşmıştır. Vatandaşın bankalara olan borcu 2002 yılında 6,8 milyar iken 2021 yılında bu borç 899 milyar liraya ulaşmıştır.
Kredi kartı kullanım oranları ve kredi kartı borçları da hızla artmaktadır. Mart 2020’de 116,1 milyar lira olan kredi kart borçları bir yılda 154,4 milyar liraya ulaşmıştır.
Artık Türkiye vatandaşını borç sarmalına iten bir “borçlar ülkesi”ne dönüşmüştür. Üniversite öğrencilerinin KYK borcu 6 milyar lira, çiftçinin kamu ve özel bankalara borcu 137 milyar lira, KOBİ’lerin kredi borcu ise 879 milyar liraya ulaşmıştır.
Vatandaşların gelir durumlarının incelenmesi, borçlandırma ile yaratılan sömürü ve denetlenme halinin yarattığı vahim sonuçların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”