CHP’Lİ Düzgün: Helikopteri vurma emrini verenler savaş suçu işlemiştir

CHP’Lİ Düzgün: Helikopteri vurma emrini verenler savaş suçu işlemiştir
18 Eylül 2013 14:05

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Sınır ihlali için yaptığı için Türk jetleri tarafından vurulan Suriye helikopterinden paraşütle atlayan 2 pilot savaş esiridir ve uluslararası antlaşmalar ile savaş esirlerine kötü muamele yapamazsınız.

 

 

Şimdi burada yapılan bırakın kötü muameleyi bu iki pilot linç edilmiş durumda. Dolayısıyla bu helikopteri vurma emrini verenler, savaş suçu işlemiştir dedi.Tokat’a gelen CHP Milletvekili Orhan Düzgün, açıklamalarda bulundu. Hükümetin uyguladığı dış politikayı eleştiren CHP’li Düzgün, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’yi her gün yeni bir çıkmaza sürüklediğini iddia ederek, şunları söyledi.

 

Biz bu Suriye olayları başladığında, ‘Biz burada taraf olmayalım, savaşan kesimi de ateşkese zorlayalım ve burada kan dökülmesini engelleyelim’ demiştik. Ama maalesef Davutoğlu ve hükümet burada bir taraf seçerek, Müslümanların birbirlerini katletmesine yardımcı oldular. Bu süreç içerisinde gördük ki geçen hafta yapılan toplantıda Amerika’yla Rusya anlaştı. Suriye’deki müdahaleden vazgeçtiler. Ve bunu yaparken de Türkiye’ye sormadılar. Dolayısıyla Türkiye oyunun dışında kaldı. Fakat elimizde bir fatura var. 1 milyona yakın mülteci bizim ülkemizde şu anda. Bizim ödediğimiz vergiler ile bakılıyor. Biz her zaman söylüyoruz. Yurdundan, ülkesinden kaçmak zorunda kalan insanlara yardım etmek bir insanlık görevidir. Biz buna karşı değiliz. Ama siz yanlış politikalar uygulayarak siz bu insanları ülkesine dönmesi yerine Türkiye’ye daha çok gelmesini sağlarsanız biz buna karşı çıkarız.

 

‘KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

 

Suriye’ye müdahaleden vazgeçildiği sırada sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Suriye helikopterinin Türk jetleri tarafından vurulduğunu hatırlatan CHP’li Düzgün, şöyle konuştu;

 

“Bu angajman kuralları çerçevesinde yapıldı falan deniliyor. Bunlar bence çok önemli ayrıntılar değil. Şimdi hepimiz biliyoruz ki, Suriye sınırından canı isteyen canı istediği şekilde gelip geçiyor ve bunlara müdahale edilmiyor. Ama Suriye’nin helikopteri bir kilometre içeriye girdi diye helikopter vuruluyor. Burada asıl vahim olan şey şu. Biz o helikopteri vurmakla savaşın tarafı durumuna geldik artık. Ve bu helikopterin pilotları paraşütle atladığı çok net şekilde görülüyor. Özgür Suriye ordusu denilen terörist grup açıklama yapıyor, ‘Biz 2 pilotu öldürdük’ diyor. Şimdi Türkiye’nin Özgür Suriye ordusu ile hareket ettiği biliniyor. Bunu hem bizim hükümetimiz kabul ediyor, hem de onlar söylüyorlar. Dolayısıyla bu düşen paraşütle atlayan pilotlar savaş esiridir ve uluslararası antlaşmalar ile savaş esirlerine kötü muamele yapamazsınız. Burada yapılan bırakın kötü muameleyi bu iki pilot linç edilmiş durumda, medyada görüntüleri var. Yani dolayısıyla bu helikopteri vurma emrini verenler, bu emir Genelkurmay’dan olabilir, Milli Savunma Bakanlığı’ndan olabilir, Başbakanlıktan olabilir. Her kim ise artık savaş suçu işlemiştir. Ve biz bu konuyla takip edeceğiz.”