CHP’li Durmaz: Tokat’ın açık iş oranı yüzde 1,9 ile Türkiye ortalamasının üstünde!

CHP’li Durmaz: Tokat’ın açık iş oranı yüzde 1,9 ile Türkiye ortalamasının üstünde!
12 Nisan 2022 11:21

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Tokat yöresindeki işsizlik sorununu TBMM gündemine taşıyarak, işsizliğin ve genç işsizliğin nedenlerinin araştırılması amacıyla komisyon kurulmasını istedi.

 

 

TBMM başkanlığına sunulan araştırma önergesinde işsizliğe ve genç işsizliğe çözüm bulunması ve göçün önlenmesi talebi öne çıktı.

Anayasanın “çalışma hakkı” maddesini hatırlatan Durmaz, Anayasayla güvence altına alındığı üzere devlet işsizliği önlemek ve çalışma yaşamını geliştirmek adına gerekli önlemleri almak, işsizliğe neden olan unsurları ortadan kaldırmakla yükümlüdür.

Türkiye Avrupa’da işsizlik oranında İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de işsizlik oranı, Ocak 2022’de bir önceki aya göre 21 bin kişi artarak yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti. ‘Atıl işgücü’ olarak tanımlanan gerçek işsizlik ise Ocak 2022’de bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 22,9 oldu.

Enflasyon oranının %61 seviyesine çıktığı bir süreçte, derinleşen yoksulluk ve ekonomik kriz işsizlerin yaşam koşullarını çok daha derinden etkilemektedir. “dedi.

 

 

Tokat’ın İşsizlik Sorunu Acilen Çözülmeli

 

 

Tokat’ta kapatılan fabrikaların işsizlik ve göç sorununu büyüttüğünü vurgulayan Durmaz, fabrikalar üretmeye davam etseydi işsizlik bu kadar önemli bir sorun olmayacaktı.

“Artan işsizlik ve derinleşen yoksulluk nedeniyle her yıl göç şampiyonu olan Tokat ilinde, Tekel Sigara Fabrikasının kapanması ve Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirilmesiyle birlikte pandemi sürecinin de etkileriyle özellikle genç işsizlik en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. “ dedi.

 

 

Tokat’ın açık iş oranı yüzde 1,9 ile Türkiye ortalamasının üstünde!

 

 

2021 yılı İş gücü araştırma verilerine göre; Tokat ilinde pandemi döneminde işlerinin “azaldığını” veya “çok azaldığını” belirten işletmelerin oranı yüzde 60,0 seviyesindedir.

Aynı araştırma verilerinde Tokat ilinde açık iş oranı yüzde 1,9 olarak tespit edilmiştir. Türkiye genelinde ise açık iş oranı yüzde 1,3 olup, Tokat ili açık iş oranı bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu gözlemlenmektedir.

 

 

İşsizlikle mücadele için; Tokat’ın Tarım, Turizm ve Sanayi Potansiyeli değerlendirmek gerek!

 

 

Göç şampiyonu olan Tokat ili; tarım, sanayi ve turizm açısından önemli bir kalkınma potansiyeline sahiptir. Tokat; üç büyük ovasıyla, yılda 2 kez ürün alınan sulanabilir tarım arazileriyle, Sebastapolis Antik Kenti, Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Yağ Basan Medresesi, Sezar’ın ‘veni, vidi, vici’ dediği Zile Kalesi, Niksar Kalesi, Kont Drakula’nın esir tutulduğu Tokat Kalesi ve kaplıcalarıyla, 900 yıllık tarihin izlerine rastlayabileceğimiz turizm potansiyeliyle; Tokat Yazmasıyla, el sanatlarıyla, coğrafi işaretli ürünleriyle, sarmalık yaprağı ve ceviziyle kalkınmaya en elverişli illerimizden biridir. İlimizin bu potansiyelinin değerlendirilmesi ve göçün önüne geçilmesi için işsizlikle mücadele önemli bir yer tutmaktadır.

 

 

İlimizdeki genç İşsizlik ve İşsizlik araştırılsın! İşsizliğe çözüm bulunsun!

 

 

Durmaz, Tokat ilindeki işsizliğin ve genç işsizliğin bölgesel özellikler, jeopolitik konum, tarım ve sanayi yapısı gözetilerek araştırılması, işsizlik sebebiyle ortaya çıkan sorunların tespiti, işsizlik sorununun çözüme kavuşması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurularak gerekli çalışmaların yürütülmesini istedi.