CHP’li Durmaz: Hükümet tarım kanununun gereğini yerine getirmeli!

CHP’li Durmaz: Hükümet tarım kanununun gereğini yerine getirmeli!
21 Haziran 2020 12:44

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Kadim Durmaz, dolu ve şiddetli yağıştan dolayı tarım arazileri büyük zarar gören ilçe ve köyleri ziyaret etti.

 

 

 

Durmaz mağdur olan çiftçileri ziyaret için gittiği Niksar ilçesinde yaptığı açıklamada: “Niksar Ovası toprağın verimi son derece yüksek, yılda iki ürün alınan 8.000 hektar net tarım alanına sahip sadece bölgenin değil Türkiye’nin en önemli ovalarındandır.

Niksar, İç Anadolu’yu Karadeniz’e, İran’ı İstanbul’a bağlayan yolların kesiştiği noktada yer almasından dolayı ekonomik ve stratejik açıdan önemli bir ilçemizdir.

Son iki hafta içinde ilimizde dolu ve şiddetli yağıştan dolayı Merkez ilçemiz, mahalleleri ve köylerimiz, Erbaa, Niksar, Pazar, Almus, Turhal, Zile ve son olarak da 18 Haziran Perşembe günü Niksar ilçemize bağlı köylerimizde tarım arazileri çok büyük zarar gördü.

Tokat koruma altına alınan üç büyük ovasıyla ülkemiz tarım ve hayvancılığına ciddi katkılar sağlayan bir il. Ama son iki haftadır yağan dolu ve şiddetli yağış sonucu tarım arazilerinde Buğday, Arpa, Ayçiçeği, Soğan, Patates, Domates, Bağ yağrağı, üzümü, Tanelik Mısır, Silajlık Mısır, Fasulye, Nohut, Biber, Patlıcan gibi ürünler başta olmak üzere hemen hemen ekili ürünlerin hepsi çok büyük zarar gördü.

Örneğin; patates ekmiş, ilacı gübreyi mazotu geçtik, daha tohumunun borcunu ödeyemeyen çiftçilerimiz var. Bu çiftçilerimizin zararı nerdeyse %100. Bu çiftçilerimiz patatese güvenerek ödeyeceği bankalara olan borcunu, tarım krediye olan borcunu nasıl ödeyecek? İlaç, gübre, mazot, su, işçilik ve tohum borcunu nasıl ödeyecek?” dedi.

 

 

TOKAT ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

 

 

Niksar, Yolkonak Kasabasında zarar gören tarım arazilerini inceleyen Durmaz, İl Başkanımız ve il yöneticilerimiz, İlçe Başkanımız ve ilçe yöneticilerimiz, İl Genel ve Belediye Meclis Üyemiz, Yolkonak Belediye Başkanımızla mağdur olan çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz. Yolkonak Kasabamızda binlerce dönüm tanelik mısır tarlalarında hasar büyük. Çiftçilerimizin ürünlerinin tamamında hasar var.

İlimizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Devletin dolu ve şiddetli yağıştan dolayı Aksaray köylüsüne 2018-2019 yıllarında 2 sene üst üste ödediği (toplam 16,5 milyon) yardımdan Tokatlı köylü, çiftçi, üretici olarak bizde zararımızın devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz” dedi.

 

 

ÇİFTÇİNİN TARIM KANUNU GEREĞİ 175,5 MİLYAR ALACAĞI VAR

 

2006 yılında Meclis’ten çıkan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesinde ” Tarım desteklemeleri için bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” diyor.

Kanunun çıkmasından bugüne kadar hiçbir zaman çiftçiye yüzde 1 teşvik verilmedi. Kanunu çıktı, son 2 yılı dâhil etmediğimizde, yüzde 1’den hesapladığımızda 2007-2018 yılları toplamda 122 milyar 169 milyon lira çiftçinin alacağı var. Son 2 yılı dâhil ettiğimizde 175,5 milyar lira yapıyor.

2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara 119 milyar 331 milyon lira, Tarım Kredi Kooperatifi’ne 10 milyar lira olmak üzere toplam 130 milyar lirada borcu var.

Çiftçilerimiz, 2006 yılından bu yana Tarım Kanunu gereği kendilerine ödenmesi gereken 175,5 Milyar TL alacağına karşılık devletten borç erteleme-öteleme değil borcunun silinmesini istiyor.

Çiftçinin 130 milyar olan borcu silinmelidir. Ve Tokat acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Biran önce Tokatlı çiftçilerimizin yaraları verilecek nakdi destekle sarılmalıdır. Çiftçimizin yanında ve sürecinde takipçisi olacağız.