CHP’li Cihaner başından gaz kapsulüyle vurulan Berkin Elvan’ı sordu!

CHP’li Cihaner başından gaz kapsulüyle vurulan Berkin Elvan’ı sordu!
21 Ağustos 2013 11:26

İşte CHP li cihanerin gaz kapsülüyle vurulan Berkin Elvan için yazmış olduğu o önerge:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla talep ederim. 20/08/2013

İlhan CİHANER Denizli Milletvekili

 

14 yaşındaki Berkin Elvan isimli yurttaşımız 16 Haziran 2013 günü atılan gaz bombası kapsülü ile başından vurulmuştur ve o günden beri komadadır. Ailesi, avukatları aracılığıyla 25 Haziran 2013 tarihinde Berkin Elvan’ın vurulmasıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “işkence (5237 Sayılı TCK m.94 vd.), insan öldürmeye teşebbüs (5237 Sayılı TCK m. 81, 35), suçunu işleyen şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yürütülerek kamu davası açılması ve neticede cezalandırılmaları” istemiyle suç duyurusunda bulunmuştur. Verilen bilgiye göre; yapılan suç duyurusu Gezi Parkı olaylarıyla ilgili sayısız dilekçeyle birlikte tek dosyada birleştirilmiş, 10 Temmuz 2013’e kadar hiçbir işlem yapılmamış, 10 Temmuz günü ise Emniyet’e bir yazı yazılarak kamera kayıtları istenmiştir. 15 Temmuz 2013’te Berkin Elvan’ın dosyasının ayrılmasını ve ilk dilekçedeki taleplerin yerine getirilmesini isteyen ikinci bir dilekçe daha savcılığa sunulmuştur. Bunun üzerine savcılık 19 Temmuz 2013’te Emniyet’e yazdığı yazıyla dilekçedeki taleplerin yerine getirilmesi ve delillerin toplanması talimatında bulunmuş, ancak dosyayı ayırmamıştır. Savcının 10 Temmuz 2013 tarihli yazısına 25 Temmuz 2013’te Emniyet’ten gelen yanıtta ise kamera görüntüsü bulunmadığı söylenmiştir.

25 Temmuz 2013 tarihinden beri Savcılık ve Emniyet tarafından karşılıklı olarak hiçbir işlem yapılmamaktadır. Tanıklar dinlenmemiş, görüntüler bulunamamış ve Berkin Elvan’ın vurulduğu gün olay yerinde olan polislerin isimleri verilmemiştir.

 

Bu kapsamda;

1- Berkin Elvan dosyası neden ayrı bir incelemeye tabi tutulmamıştır?

 

2- Böylesi önemli bir adli vakada, soruşturma işlemlerinin ihmal edilmesi için, soruşturma savcısının adli tatilde olması gerekçe olabilir mi?

 

3- Olayın yaşandığı yerdeki mobese ve işyeri kameralarının bir listesi çıkarılmış mıdır, görüntülerine el konulmuş mudur?

 

4- Olayın yaşandığı gün ve saatte, olay yerinde bulunan güvenlik görevlilerinin (özellikle gaz bombası kullananların) bir listesi var mıdır, yetkili makam tarafından ifadelerine başvurulmuş mudur?

 

5- Olayın yaşandığı gün ve saatte olay yerinde bulunan güvenlik görevlileri hakkında işlem yapılması için gerekli talimatlar verilmiş midir?

 

6- İki ayı aşkın süredir hastanede yatan, çocuk yaştaki bir yurttaşımıza uygulanan şiddet hakkında halen etkin bir soruşturma yapılmamış olması adalet duygusunu incitici değil midir?

 

7- Olayla ilgili idari soruşturma başlatılmış mıdır, başlatıldıysa hangi aşamadadır?