CHP’li Ceylan’dan balıkçılar için Bakan Pakdemirli’ye müsilaj soruları!

CHP’li Ceylan’dan balıkçılar için Bakan Pakdemirli’ye müsilaj soruları!
12 Eylül 2021 06:13

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, 1 Eylül’de avlanma sezonunun yeniden açılmış olmasına karşın balıkçıların geçtiğimiz sezonun olumsuz etkilerini üzerinden atamadığını belirtirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için verdiği önergede “Tarım Bakanlığının balıkçılara dönük olarak uygulamaya sokmayı planladığı yeni destekleme modelleri var mıdır?” diye sordu.

 

 

 

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, geçtiğimiz sezon av yasakları başlamadan, müsilaj nedeniyle avlanmaya son vermek zorunda kalan balıkçıların içinde bulunduğu sorunları dile getirerek, çözümleri Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Özgür Ceylan, 2021 yılının ilk altı ayında Marmara Denizi başta olmak üzere kıyıları etkisi altına alan müsilajın balıkçıları olumsuz etkilediğini belirtirken, “İklim değişikliği, evsel ve endüstriyel atıkların oluşturduğu müsilaj salt görsel bir kirlilik yaratmamış aynı zamanda balıkçılar açısından katlanılması zor bir ekonomik kayba da neden olmuştur” diye konuştu. Balıkçıların av sezonunun kapandığı 15 Nisandan aylar önce müsilaj nedeniyle sezonu fiilen kapattığını belirten Özgür Ceylan, “Denize açılamayan çok sayıda balıkçı teknelerini barınaklara çekmek zorunda kaldıkları gibi birçok tekne sahibi de çalışanlarını izne göndermek durumunda kalmıştır. Müsilaj nedeniyle erken kapanan sezonda bütün kamuoyunun yakından tanık olduğu mücbir sebep dolayısıyla avlanamayan balıkçılar, bugün yıllardır vatandaşlık görevlerini yerine getirdikleri devletten destek bekliyorlar” dedi.

 

 

Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, müsilajın balıkçıların avlanmasını, avlanabilenlerin ise balık satışlarını olumsuz etkilediğini, birçok balıkçının ağlarının ve teknelerinin hasar gördüğünü belirtirken, “Bu süreçte Ziraat Bankasından su ürünleri kredisi kullanmak zorunda kalan birçok balıkçı kredilerini geri ödeyemedikleri için kredi geri ödemelerinin ertelenmesini bekliyor. Bu anlamda bakanlığınızın balıkçıları finansal anlamda rahatlatacak bir çalışması olacak mıdır?” diye sordu.

 

 

CHP’li Özgür Ceylan avlanma sezonunun yeniden açılmış olmasına rağmen balıkçıların geçtiğimiz sezonun olumsuz etkilerini üzerinden atamadığını belirtirken, “Bu bağlamda Tarım Bakanlığı’nın balıkçılara dönük olarak uygulamaya sokmayı planladığı yeni destekleme modelleri var mıdır? Şayet bu yönde bir çalışma yok ise bunun gerekçesi balıkçıların desteğe ihtiyaçları olmadığı kanaatinden mi verilenin yeterli olduğu kanısından mıdır?” diye sordu.