CHP’li Ceylan zeytin üreticisini dinledi: Madem sigortayı mecbur tuttun yaptırdın zararımı karşıla!

CHP’li Ceylan zeytin üreticisini dinledi: Madem sigortayı mecbur tuttun yaptırdın zararımı karşıla!
30 Ağustos 2022 11:07

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, dolu yağışı nedeniyle zarar gören zeytinliklerin bulunduğu Ezine’nin Pazarköy, Akköy ve Güllüce köylerini ziyareti sırasında çiftçinin TARSİM isyanına şahit olurken; ürünün büyük bir bölümünü kaybeden bir üretici “Afette poliçeyi gösterirler, “Yok şunu kapsıyor, yok bunu kapsamıyor” derler para vermezler. Biz sigortacı değiliz, biz çiftçiyiz arkadaş. Madem mecbur tutup yaptırıyorsun bu TARSİM’i, zararımı karşıla” diye konuşarak şikâyetlerini dile getirdi.

 

 

 

Özgür Ceylan, geçtiğimiz hafta Çanakkale bölgesinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle zeytinlikleri zarar gören Ezineli zeytin üreticilerini ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Çiftçiler ile sohbet edip zeytinlikleri ziyaret eden Özgür Ceylan, TARSİM’e ilişkin şikayetlere dikkat çekti. Ezine’ye bağlı Pazarköy, Akköy ve Güllüce köylerinde bulunan yaklaşık 30 bin dönüm zeytinliğin dolu yağışı nedeniyle zarar gördüğünü bildiren Özgür Ceylan, “Yaşanan bu doğal afetin ardından en büyük sorun, üreticinin zararının karşılanmaması” dedi.

 

 

Köylünün İsyanı: Mecbur Tuttun Yaptırdık, Bari Zararımızı Karşıla

 

CHP’li Özgür Ceylan’a zararının karşılanmamasına ilişkin sorunlarını dile getiren bir üretici, “Biz ne zaman böyle bir afet yaşasak, vay efendim sizin sigortanız şunu kapsıyordu, vay bu kapsam dışı. Şu şöyleydi, bu böyleydi. Biz sigortacı değiliz. Biz çiftçiyiz. Biz Ziraat Bankası kredi versin diye gidiyoruz mecburi sigorta yaptırıyoruz. Poliçenin içeriği hakkında bilgi sahibi değiliz ki” diye konuştu.

 

 

Poliçe içeriğini banka ve TARSİM’in bildiğini ileri süren Ezineli zeytin üreticisi, “Biz sadece bizden kesilen primi biliyoruz. TARSİM geliyor, şu kapsam dışı bu kapsam içi. Şu kadar daha prim yatırsanız bu da kapsam içine girerdi, yok şuydu, yok buydu. Argüman çok ellerinde. Bununla çiftçinin mücadele edebilme şansı yok” iddiasında bulundu.

 

 

İlçe tarım müdürlüğü tarafından yapılan zarar tespitinin TARSİM tarafından dikkate alınmadığını hatırlatan Ezineli zeytin üreticisi, TARSİM ekspertizinin de zararın meydana geldiği günden çok sonra kontrole geldiğini belirtirken, “Burası açık arazi, 10 gün sonra tespite geliyor. Zarar gören ürünü göremiyor ki. İlçe tarım müdürlüğü geldi gezdi, zararı belirledi. Ama TARSİM için hükmü yok. İlçe Tarım Müdürlüğü neden var öyleyse? Ne işe yarar?” diye sordu.

 

 

TARSİM’in bölgedeki hiçbir üreticiye faydası olmadığını ileri süren üreticiler, “Madem yaptırdın bu sigortayı zararımı karşıla arkadaş. Benim sigortam var madem, zararımı karşıla” diyerek isyan etti.

zeytin üreticisin TARSİM isyanı 1

zeytin üreticisin TARSİM isyanı 2

zeytin üreticisin TARSİM isyanı 3

zeytin üreticisin TARSİM isyanı 4

zeytin üreticisin TARSİM isyanı