CHP’li Ceylan: Duyuru yapmadan ihale yaptılar, Savcılığa soruşturma izni vermediler!
7 Eylül 2024 11:14
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Millî Savunma Bakanının cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği önergede; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bazı kantinlerde duyuru yapılmadan ihale yapıldığı, bir önceki yıl 13 firmanın katıldığı ihaleye 2024 yılında 3 firmanın katıldığı, ihalenin yetkisiz personelce onaylandığı, yapılan şikâyetler sonrası soruşturma izni dahi verilmediği yönündeki iddiaları Meclis Gündemine taşıdı.
Özgür Ceylan soru önergesinde Ankara Mamak’ta bulunan Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı kantin başkanlığının, kantinin 2023 yılında 30 milyonluk ciro yapıldığı şeklindeki açıklamalarını hatırlatarak, “2024 yılında ihaleye sadece 3 firmanın katılabildiği yönündeki iddialar doğru mudur? 2024 yılında ihaleye katılan firma sayısının bu denli az olmasının nedeni nedir? Söz konusu ihalenin EKAP’ta yayınlanarak duyurusunun yapılmadığı ve bu usulsüzlüğe rağmen ihalenin gerçekleştirildiği bilgisi doğru mudur?” diye sordu.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bazı kantinlerdeki yolsuzluk iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Özgür Ceylan önergede, kantinlerin Askeri Kantinler Yönetmeliği ve mevzuatlara göre işletildiğini veya işlettirilebildiğini belirtirken, “Ankara Mamak’ta bulunan Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının kantin başkanlığı da 2024 senesi için ihaleye çıkıyor. Ancak söz konusu ihalenin ardından, Kamu İhale Kanunu hükümlerine uyulmadığından tutunda başta ihaleye fesat karıştırma olmak üzere kamunun zarara uğratıldığı yönündeki iddiaların ardı arkası kesilmiyor ve bu iddiaların büyük bir bölümü mahkeme kararlarına konu oluyor ve bir anlamda doğrulanıyor” ifadelerini kullandı. Özgür Ceylan, Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının kantin başkanlığı tarafından 2023 yılında yapılan ihaleye 13 firmanın katıldığını, 2024 yılında ise sadece 3 firmanın katılabildiğinin de iddialar arasında bulunduğunu ifade ettiği önergede, “Ankara Mamak’ta bulunan Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının kantin başkanlığı, kantinin 2023 yılında 30 milyonluk ciro yaptığı ifade edilmektedir. Söz konusu kantinin 2023 yılı ihale bedeli kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir? Söz konusu miktar ihale tarihindeki Merkez Bankası Döviz Kurları karşılığı olarak kaç dolara tekabül etmiştir?” diye sordu. Özgür Ceylan, bahse konu ihaleye 2024 yılında ise sadece 3 firmanın katıldığı yönündeki iddiaların doğru olup olmadığı hakkında bilgi isterken, “2024 yılında ihaleye katılan firma sayısının bu denli az olmasının nedeni nedir? Söz konusu ihalenin EKAP’ta yayınlanarak duyurusunun yapılmadığı ve bu usulsüzlüğe rağmen ihalenin gerçekleştirildiği bilgisi doğru mudur?” diye sordu.
Şikâyet Yolsuzluğu Ortaya Çıkardı
Önergede, söz konusu ihaleyi kaybeden firmalardan birinin başvurusu üzerine Ankara 20. İdare Mahkemesi’nin 13 Mart 2024 tarihinde ihaleyi hukuk dışı bularak, 2886 sayılı kanuna uyulmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini bildiren Özgür Ceylan, “Ancak karar Bakanlığınız tarafından Danıştay’a taşınıyor. Danıştay mahkemenin kararını onuyor. İhale sürecini yürüten bir binbaşının neticelendirdiği ihaleyi kazanan firma yürütmeyi durdurma kararı alıyor ve Ankara 18. İdare Mahkemesi de bu yürütmeyi durdurma kararını reddediyor” ifadelerini kullandı. Özgür Ceylan, yargı kararları ortada iken Milli Savunma Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin Ankara 20. İdare Mahkemesinin hukuk dışı bularak iptal ettiği ihaleyle ilgili mahkemenin hangi tespitlerine itiraz ettiği hakkında bilgi isterken; “2886 sayılı kanuna aykırı bir şekilde hukuk dışı yöntemlerle gerçekleştirildiği tespit edilen ihale süreci ile ilgili olarak bakanlığınız nezdinde yürütülen bir disiplin soruşturması var mıdır? Şayet yok ise bugüne kadar neden yapılmamıştır?” diye sordu. Özgür Ceylan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na adı geçen binbaşı hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan suç duyurusunda bulunulduğu ve atanan bilirkişi raporunda, usulsüzlüklerin tek tek tespit edildiğini belirtirken, “Adı geçen binbaşının mal ve hizmet alım işini Kamu İhale Kurulu kararlarına ve Sayıştay raporlarına aykırı olarak yaptığı, ihaleyi Elektronik Kamu Alımları Platformuna bildirmediği, yani ihale duyurusunu dahi yapmadığı, ihale sözleşmesinin komutanlık tarafından değil, kendisi tarafından onaylandığı, üst seviyede ihmali ve sorumluluğu olduğu değerlendirilen binbaşının “asli kusurlu” bulunduğu tespitlerinin yer aldığı ifade edilmektedir. Söz konusu raporun ardından savcılığın MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan binbaşı hakkındaki soruşturma izini talep ettiği ancak soruşturma izini verilmediği iddiaları doğru mudur? Hakkında 2 bölge idare mahkemesi kararı, Danıştay onaması ve bilirkişi raporu olan bu binbaşıyı kim ya da kimler neden korumaktadırlar?” diye sordu.
Binbaşının Çıkar Ortakları Kim?
Özgür Ceylan, adı geçen binbaşının Bakanlıkta daha üst rütbe ve makamlarda açık ya da gizli işbirliği içerisinde olduğu kişiler ve çıkar ortaklıklarının bulunup bulunmadığı yönünde bir araştırmanın yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi isterken, “Ankara dışında imalathanesi dahi olmayan firmanın ihaleyi kazanmasının bir ilk olduğu ifade edilmektedir. İstanbul merkezli adı geçen firmalar ile ihale yürütücüsü binbaşının daha önce kantin başkanlığı yaptığı diğer garnizonlardaki kantin ihalelerinden bağlantıları ve oralarda da usulsüzlük yapıp yapmadığı araştırılmış mıdır?” diye sordu. Mevzuat dışı ihale süreci ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Savcılığının soruşturma izni talebine izin vermeyen MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Albayın son YAŞ toplantısında terfi alarak generalliğe yükseltildiğini ifade eden Özgür Ceylan, “Mahiyetinde gerçekleşen usulsüzlük ve oluşan kamu zararı dolayısıyla komutan olarak sorumluluğu ortada iken söz konusu terfi ile ödüllendirilmesini kim ya da kimler istemiştir? Söz konusu usulsüzlükler dolayısı ile ortaya çıkan kamu zararı kaç Türk Lirasıdır?” diye sordu.