
CHP’li Çakırözer’den Eskişehir’e kurulacak siyanürlü atık depolama tesisine tepki
16 Haziran 2023 15:15
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’e üçüncü siyanürlü atık havuzu yapılması projesine halkın sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyleyerek karşı çıktı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde siyanürlü üçüncü atık depolama tesisi yapılması için proje başlattı. Projenin ÇED raporunun son şeklinin verildiğini duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, siyanürlü göletin yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarları ve halka itirazlar için duyuruya çıktı.
9 Haziran’da askıya çıkan duyuruda bölge halkına itiraz için 10 gün süre verildi. Proje kapsamında, mevcut maden atık depolama hacmi arttırılarak, atıkların depolanması için 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir Maden Atık Depolama Tesisi (MADT-3) yapılması planlanıyor. Projenin kapsamında ayrıca, 2 bin 700 ton cevherin işlenmesi ve 5,6 ton altın ile 5,4 ton gümüş madeni üretilmesi de yer alıyor. Proje kapsamındaki 2 bin 700 bin ton cevher Çanakkale, Karapınar İlçesinde yer alan Koza Altın İşletmelerine ait Altın ve Gümüş Madeninden Eskişehir’e taşınacak.
Çakırözer, “Daha önce salgın döneminde insanlar evlerindeyken apar topar bunu yaptılar. Şimdi ikincisinin tam 3 katı 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir siyanürlü dev atık barajı yapmak için harekete geçildi. Proje hayata geçerse Çanakkale’den de getirilecek cevher Kaymaz’da işlenecek, zehri bu havuzda birikecek. Yurttaşlarını, temiz havasını, suyunu koruması gereken devlet, zehirlemek için ısrar ediyor. Yaşam alanlarının dibine devasa büyüklükteki yeni bir atık göleti, zehir barajı istemiyoruz. Eskişehirliler mücadelemizi sürdüreceğiz, buna direneceğiz” dedi.