CHP’li Çakırözer Eskişehir’e gelen depremzedelerle görüştü!

CHP’li Çakırözer Eskişehir’e gelen depremzedelerle görüştü!
7 Mart 2023 09:23

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Eskişehir’e giden depremzedelerle görüşmesinin ardından hazırladığı raporda, en temel sorunun barınma olduğu belirtilirken, astronomik şekilde artan ev kiralarının krizi derinleştirdiğine dikkat çekildi. Üniversite öğrencilerinin ise ücretsiz internet ve burs desteği beklediği kaydedildi.

 

 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer; Eskişehir Polis Eğitim Merkezi, Ali Güven Uygulamalı Oteli, Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü’nün yanı sıra Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerindeki evlerde kalan depremzedelerle görüşerek rapor hazırladı.

 

Raporda öne çıkan sorun ve istemler şöyle:

 

 

Öncelikli sorunu barınma. Astronomik kira artışları yaşanıyor. Acil önlem alınmalı.

Afet bölgelerindeki hasar tespit raporları güven vermiyor. Bazı depremzedeler yıkılan evler için bile “az hasarlı” raporu verildiğini söylüyor. Meslek odalarıyla birlikte yeni bir teknik inceleme yapılmalı.

Ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan depremzedeler, iş olanağı sağlansın istiyor.

Yakınlarını kaybeden, evsiz kalan ve büyük travmalar yaşayan kamu çalışanları, afet bölgelerine geri dönmek istemiyor. Bu kişilerin farklı kentlere atama istemlerine kolaylık sağlanmalı.

Atama bekleyen eğitimci, sağlıkçıların atamaları derhal yapılmalı.

Depremzede öğrenciler, dersleri takip edebilmek için ücretsiz internet desteği istiyor. Depremzede üniversite öğrencilerine karşılıksız ve koşulsuz burs desteği verilmeli ve KYK kredi ödemeleri faizsiz ertelenmeli.

Raporu değerlendiren Çakırözer, “Depremzede yurttaşlarımızı ziyaret ediyor, acıları paylaşıyor, talepleri dinleyerek çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ekonomik sorunlar, eğitimleri yarıda kalan öğrenciler, travmalar nedeniyle geri dönmek istemeyenler… Gün geçtikçe sorunlar derinleşiyor. Yıkımlar, kayıplar, yaşanan acılar sonrasında hayat devam ediyor ama depremzede yurttaşlarımızın yaşadığı belirsizlik sorunları krize dönüştürüyor” dedi.

 

 

10 BİN LİRAYI BİLE VEREMEDİLER

 
CHP’li Çakırözer’in Eskişehir’de dinlediği birçok depremzede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın verileceğini açıkladığı 10 bin liralık “Hane Başına Destek” deprem yardımlarını alamadığını belirtti. Depremzedelerin mağduriyetini TBMM gündemine taşıyan Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.