CHP’li Bulut: Vatandaş da esnaf da borç batağında!

CHP’li Bulut: Vatandaş da esnaf da borç batağında!
4 Temmuz 2022 10:41

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, KOBİ’lerin bankalara olan borçların 98,4 milyar lira artarak 1 trilyon 506 milyar liraya kadar yükseldiğini bildirdi. 308 bin KOBİ’nin bankalara borcunu ödeyemediği için takipte bulunduğunu belirten Bulut, “Vatandaşların bankalar olan toplam borcu da yıl başından bu yana 198 milyar lira artarak 1 trilyon 284 milyar lira oldu” dedi.

 

 

 

ANKARA///

 
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yüksek enflasyon ortamında art arda yapılan fahiş zamlar nedeniyle borcu borçla kapatmaya çalışan vatandaş ve esnafın ekonomik olarak darboğaza girdiğini söyledi.

 
KOBİ’LER BORÇ BATAĞINDA

 
Her ay borçların bir önceki aya göre katlandığını kaydeden Bulut, küçük ve orta boy işletmelerin bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının mayısta bir önceki aya göre 98,4 milyar lira artarak 1 trilyon 506 milyar liraya kadar yükseldiğini belirtti. Bu borçların 63,2 milyar liralık kısmının icra takibine alındığını belirten Bulut, 308 bin KOBİ’nin de bankalara borcunu ödeyemediği için takipte bulunduğunu söyledi.

 
Gelirleri ve tasarrufları enflasyon karşısında eriyen vatandaşların borçlanma eğilimine girdiğini kaydeden Bulut, “Vatandaşların son iki ayda bankalara olan borçları 109 milyar lira arttı. Vatandaşların bankalara, finansman şirketlerine ve TOKİ’ye olan borcu 24 Haziran itibariyle 1 trilyon 284 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 941 milyar lirası bireysel kredilerden, 283 milyar lirası kredi kartlarından kaynaklanıyor. Vatandaşın varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor” dedi.

 
TAKİPTEKİ BORÇ 28.2 MİLYAR TL

 
Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçlarının ise 28,2 milyar lira düzeyine çıktığını kaydeden Bulut, yıl başından bu yana 198 milyar liralık, toplam borçlarda ise 201 milyar liralık artış yaşandığını bildirdi.

 
VATANDAŞ BORCA SAPLANDI

 
Vatandaş ve esnaf her gün borç batağına saplanırken, bankaların karına kar kattığını belirten Bulut, “Maaş daha cebe girmeden yüksek enflasyon nedeniyle eriyor. Alım gücü aydan aya değil günden güne düşüyor. Vatandaş en temel ihtiyaç maddelerini bile alamıyor. Mutfakta tencere kaynamıyor. TÜİK’in açıkladığı aylık bazda %4,95 enflasyon, dünyada tam 44 ülkenin yıllık enflasyonundan daha yüksek” dedi.