CHP’li Bulut, usulsüz yatay geçişleri Meclis gündemine taşıdı!

CHP’li Bulut, usulsüz yatay geçişleri Meclis gündemine taşıdı!
22 Mart 2021 11:12

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan fakültelere usulsüz yatay geçişleri Meclis gündemine taşıdı. Usulsüz yatay geçişlerin, üniversiteye girmek için emek veren milyonlarca öğrencinin alın terini, fırsat eşitliğini yok saydığını kaydeden Bulut, kaç öğrencinin kaydının silindiğini, sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan fakültelere usulsüz yatay geçişleri Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, COVID-19 salgını nedeniyle yurtdışında okuduğu üniversiteye dönmek istemeyen Türk öğrencilerle Türkiye’de eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yatay geçiş hakkı tanındığını hatırlattı.
FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK SAYILIYOR
Bulut, Yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp ve diş hekimliği, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mimarlık ve mühendislik fakültelerinin bu hakkın kapsamı dışında tutulmasına rağmen usulsüz olarak bu fakültelere de kayıt yaptırıldığının belirlendiğini kaydetti. Bulut, üniversiteye girmek için emek veren milyonlarca öğrencinin alın terini, fırsat eşitliğini yok sayan, eğitimin niteliğini düşüren yasadışı yatay geçişlerle ilgili YÖK tarafından yapılan açıklamada da Ukrayna ve KKTC üzerinden usulsüz yatay geçişlerin tespit edildiğinin belirtildiğini ifade etti.
KAÇ KİŞİNİN KAYDI SİLİNDİ?
CHP’li Bulut, Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mimarlık ve mühendislik fakültelerine yatay geçişle usulsüz olarak hangi ülkelerden, kaç kişi kayıt yaptırmıştır?
-Yatay geçiş hakkı tanınan kaç kişinin kayıtları silinmiştir?

-Kayıtları silinen öğrencilerin fakültelere göre dağılımı nedir?

 

 

HANGİ ÜNİVERSİTELER HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI?
-Usulsüz kayıt yaptıranlar ile ilgili kaç kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur? Sonuçları ne olmuştur?
-Usulsüz yatay geçişlerle ilgili hangi üniversiteler hakkında işlem başlatılmıştır? Üniversitelerdeki kaç sorumlu hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur?