CHP’li Bulut: Türkiye 2. bir göç dalgasını kaldıramaz!

CHP’li Bulut: Türkiye 2. bir göç dalgasını kaldıramaz!
12 Ağustos 2021 09:30

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Taliban’dan kaçıp Türkiye’ye sığınan Afganları Meclis gündemine taşıdı. Bulut, “Kendi ülkemizde bu kadar işsiz varken, ekonomi bu kadar kötüyken, Suriyeliler’in ardından ikinci bir göç dalgasını bu ülke kaldıramaz. Afganların sınırlarımızı geçtikten sonra nereye gittiklerini, iskan ve iaşelerinin nereden karşılandığını kimse bilmiyor. İktidar bu sorulara yanıt vermelidir” dedi.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Taliban’dan kaçıp Türkiye’ye sığınan Afganları Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge veren Bulut, ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi, Taliban güçlerinin ülkede kontrol ettiği alanları artırması nedeniyle ülkemizin, Suriyeliler’den sonra Afgan mültecilerin de adresi olduğunu bildirdi. İran yönetiminin Afgan mültecilere Türkiye’ye geçiş için destek verdiğini belirten Bulut, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, Türkiye’de yıllara göre yakalanan göçmenlerle ilgili tabloda 2014 yılında 12.248, 2015 yılında 35.921, 2016 yılında 31.360, 2017 yılında 45.259, 2018 yılında 100.841, 2019 yılında 201.437, 2020 yılında 50.161, 2021’in ilk 6 ayında ise 25.643 düzensiz Afgan göçmenin yakalandığını kaydetti.
İLK SIRADA AFGANLAR VAR
Göç İdaresi verilerine göre 2021 yılında, yakalanan toplam düzensiz göçmen sayısının 62.687 olduğunu söyleyen Bulut, “Afganlar, 25.643 ile bu kişiler arasındaki ilk grubu oluşturmaktadır. Afganları sırasıyla Suriye, Pakistan, Özbekistan, Irak, Bangladeş, Türkmenistan, İran, Somali ve Filistin’den gelenler takip etmektedir. Yakalanmayan ya da herhangi bir resmi kaydı bulunmayan düzensiz göçmenlerin sayısı ise bilinmemektedir. Van Valiliği’nin açıklamasında ise düzensiz göçü engellemeye yönelik faaliyetler kapsamında Türkiye-İran sınırının Van’da kalan hudut hattında 2021 yılı içinde 27.230 kişinin yakalandığı, 34.308 kişinin ise yasadışı yollarla girişinin engellendiği belirtilmektedir” dedi.
KAÇ AFGAN GİRİŞ YAPTI
CHP’li Bulut, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-ABD Başkanı Biden başta olmak üzere batılı liderlerle görüşmede Taliban karşıtı savaşçıların alınacağına dair söz verildiği iddiası doğru mudur? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç Afgan, Türkiye’ye giriş yapmıştır?
-Kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan Afgan sayısı kaçtır? Bunlarla ilgili yapılan işlemler nelerdir?
KAÇI SINIR DIŞI EDİLDİ?
-Afganların kaçı geri gönderme merkezinde tutulmaktadır? Bunlardan kaçı sınır dışı edilmiştir? Sınır dışı edilenler hangi ülkelere gönderilmiştir?
-Yasal yollarla kabul edilen Afgan göçmen var mıdır? Bunların sayısı kaçtır? Kaç Afgan’a oturma ve çalışma izni verilmiştir?
-ABD veya batılı ülkelere gönderilen Afgan var mıdır? Sayısı kaçtır?
-Yasal ve yasa dışı yoldan giriş yapan Afganların yaşları ve cinsiyetleri nedir?

 
İSKAN VE İAŞELERİ NEREDEN KARŞILANIYOR?
-Afganların iskan ve iaşeleri ile ilgili bütçe nereden karşılanmaktadır?
-Göçmenlere yeteri kadar hukuki imkân sağlanmakta mıdır? Sosyal olarak nasıl geçinmektedirler? Sağlık ve eğitim hakkına erişimleri nasıl olmaktadır?
-Afganlar için yabancı ülkelerden alınan fon var mıdır? Varsa ne kadar fon alınmaktadır?
-Şu ana kadar ülkemize gelen Suriyelilerden kaçının çalışma ve ikamet izni vardır? Suriyelilerin kaçı vatandaşlığa başvurmuştur? Kaçı vatandaşlığa alınmıştır?