CHP’li Bulut: SGK’daki yolsuzluk gizleniyor!

CHP’li Bulut: SGK’daki yolsuzluk gizleniyor!
9 Aralık 2022 10:24

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bütçesinin “kara deliğe” dönüştüğünü belirterek, kurumdaki 4 milyar TL yolsuzluğun gizlendiğini belirtti. Bulut, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, beytülmale uzanan haramzadeleri kamuoyuna açıklamak zorunda” dedi.

 
ANKARA///

 
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yer altında çalışan madencilerin, çeliği işleyen tersane işçileri gibi iş cinayetlerine en çok maruz kalanların, atölyede overlokçuluk yapanların, sabahleyin zifiri karanlıkta otobüs bekleyen işçilerin primleriyle, alın teriyle oluşturulduğunu, o nedenle ilgili bakanın, diğer bakanlardan çok daha fazla bu bütçeyi korumakla mükellef olduğunu, baba mirası olmadığını belirtti.

 
SGK’DEKİ YOLSUZLUK SAKLANIYOR

 

 
Bütçenin doğru kullanılması halinde SMA’lı hastalara kampanyalar düzenlenmeyeceğini, EYT’liler için harıl harıl kaynak aranmayacağını, taşerona kadro verileceğini kaydederek, şunları söyledi:

 
“Bakanlığın bütçesi “kara delik” diye ifade ediliyor ama uzay boşluğuna döndü. Eleştirdikleri Kılıçdaroğlu’nun SSK döneminden tam 106 kat daha fazla açık verdi. İsraf önemli, engellemek lazım ama bir başkası da yolsuzluk. 2021 yılının eylül ayında bir gazete haberiyle SGK Başkanının ve 21’e yakın bürokratın olduğu yolsuzluk dosyasından bahsedildi. Ekim ayında soru önergesiyle Bakanlığa sorduk, soru önergesine cevap vermedi ama 2021 yılının Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakan itiraf etti! Dedi ki: “Böyle bir yolsuzluk vardır ve bununla ilgili ben soruşturma açtım.” Soruşturma açtım dediği, SGK Başkanı İsmail Yılmaz gazetelere verdiği röportajda: “Ben Teftiş Kurulundan 7 kişiyi görevlendirdim, bu görevlendirme başladıktan sonra beni görevden aldılar” dedi. Soruşturmanın içerisinde kriminal bakanın yakınının olduğu ifade edilirken bu kez de onun Hukuk Müşaviri Oğuzhan Tekin yönetmelik değiştirilerek Teftiş Kurulu Başkanlığına getirildi. Bakan soru önergesine cevap vermiyor, söylediği sadece şu: “Müsterih olun, kamuoyuna her şeyi açıklayacağım, bu iddiaların üzerine kim olursa olsun gideceğim.” Aradan yedi ay geçti, tek ses çıkmadı. Biz tekrar soru önergesi verdik, cevap vermek yerine dosyanın savcılığa verildiğine ilişkin açıklama yaptı. Ama savcılığa ilişkin verilen dosyada tek kelime yok. Bu yıl Plan ve Bütçe Komisyonunda yolsuzluğu tekrar sordum: “Açıklamayacağım, çünkü mahkemeye verdim, mahkeme gereğini yapsın.” “Yolsuzluk yapanların hepsini işten attım, savcılığa verdim” dedi.

 

 

 

HARAMZADELERİ KAMUOYUNA AÇIKLAYIN

 
Burası Bakanın şirketi değil, kapının önüne atmakla bu iş bitmez. Kim yolsuzluk yaptıysa hesabını kamuoyu önünde vermeli. Bahse konu rakam 4 milyar TL, o günkü tarihteki rakamla 200-250 milyon dolar, katrilyon yani. 4 katrilyonluk bir yolsuzluğu kamuoyundan saklayamazsınız. Bakan, soru önergelerimiz yanıtlamazken, Meclise hesap vermezken yandaş gazeteciye bununla ilgili açıklama yapabiliyor. Beytülmale uzanan haramzadeleri kamuoyuna açıklamak zorunda.”

 
İKTİDAR SOFRADAKİ 1027 EKMEĞE ÇÖKTÜ

 
Herkesin asgari ücretin ne kadar olacağını beklediğini kaydeden Bulut, Bakanlığın asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin araştırmasını eleştirdi. Bulut, “Bu çalışmaya göre işçiler demiş ki “2023 yılı asgari ücreti 7.536 lira olsun.” Ya, böyle bir yalanı nasıl atarsınız! İşçi diyecek ki: “Bana açlık sınırında asgari ücret ver.” Allah aşkına, kim inanır buna? Ayrıca kamuoyunun beklentisi de 7.845’miş. Kimmiş bu kamuoyu? Asgari ücret 1 yılda pul oldu. Aralık 2021’de ekmek 2 lirayken Kasımda 5 liraya çıkmış; o zaman 2.127 ekmek alınabilirken şimdi 1.100 tane ekmek alınıyor yani bu asgari ücretle bu iktidar 1.027 tane ekmeğe çökmüş, sofrasından çalmış, aynı şekilde, makarna da 202 paket; 798 yumurta almış durumda. Bu bir öğretmenin “tweet”inden bir alıntı. Bu beslenme çantası. Yavrularımız bugün, boş yufkayla yani evde yapılan ekmekle gönderiliyor” dedi.