CHP’li Bulut: SGK, kara delik oldu!

CHP’li Bulut: SGK, kara delik oldu!
16 Eylül 2021 06:48

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, gelir-gider dengesi arasında uçurum bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, AKP iktidarları döneminde son 19 yılda büyük bir kara deliğe dönüştüğünü söyledi. Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki kötü yönetimin önüne geçilmesi, yolsuzlukların ortaya çıkarılması, endişe verici bir seviyeye gelen gelir- gider arasındaki uçurumun nedenlerinin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması Meclis araştırması açılmasını istedi.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iflasa sürüklenen SGK’yı Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma önergesi veren Bulut, SGK’nın, vatandaşın primlerinin her kuruşunu etkin ve verimli kullanması gerektiğini, bunun sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işleyişi için temel koşul olduğunu belirtti.
AÇIK REKOR DÜZEYDE
Son yıllarda, kötü yönetim ve liyakatsiz atamalar nedeniyle SGK’nın gelir gider dengesinin bozulduğunu, açıkların rekor düzeylere geldiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Gelir gider dengesi arasında uçurum bulunan SGK, AKP iktidarları döneminde son 19 yılda büyük bir kara deliğe dönüşmüştür. 2015 yılında 79 milyar lira olan bütçeden SGK’ya yapılan transfer tutarı 2016’da 108.1 milyara, 2017’de 128.2 milyara, 2018’de 150.5 milyara, 2019’da 196.8 milyar liraya yükseldi. 2020 yılını 67,5 milyar lira açıkla kapatan, iflasın eşiğindeki SGK’ya aynı yıl aktarılan para önceki yıla göre yüzde 26.4 artarak 248.8 milyar lira olmuştur.
GELİR-GİDER MAKASI AÇILDI
CHP’li Bulut, kurumun bütçesindeki açığın korona virüs pandemisinin de etkisiyle giderek artarken, SGK’nın işveren, işçi ve devlet katkısında aldığı paylardan oluşan prim ödemelerinin emekli aylıkları ve sağlık harcamalarını karşılamadaki makasın da açıldığına işaret etti. Bulut, 2019 yılında yüzde 71,8 olan oranın 2020 yılında yüzde 68’e düştüğünü belirtti.
AÇIKLAR, VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENİYOR
SGK’nın açık büyüdükçe çareyi vatandaşın sırtına yüklenmekte bulduğunu kaydeden Bulut, ilaçların geri ödeme listesinden çıkarıldığını, ekonomik kriz ortamında zor şartlarda geçinmeye çalışan vatandaşın cebine ekstra bir yük getirildiğini bildirdi. CHP’li Bulut, SGK’nın, halk sağlığı için büyük önemi olan ilacın erişilebilir ve alınabilir olmasının da önüne geçtiğini kaydetti.
SGK’DAKİ YOLSUZLUKLAR
Gelir gider dengesi bozulan ve açıkları rekor kıran SGK’nın, son günlerde yolsuzluklarla da gündeme geldiğini belirten Bulut, “Yaklaşık bir milyar TL’lik yolsuzlukla ve kamunun hastaneler taarfından zarar uğratılması ile ilgili soruşturma yürütülürken, soruşturmaları başlatan SGK Başkanvekili’nin ve üst düzey yöneticilerin görevden alınması, yolsuzluğun üstünün örtüleceği izlenimini yaratmıştır. Soruşturma devam ederken, teftişi yürüten müfettişlerin tepesine müfettiş kökenli olmayan, dışarıdan başkan atamak için yönetmeliğin değiştirilmek istendiğinin ortaya çıkması bu kanıyı güçlendirmektedir” dedi.
VATANDAŞLAR MAĞDUR OLACAK
CHP’li Bulut, en önemli gelir kalemlerini çalışanlar ve işverenler tarafından ödenen primlerin ve devlet katkısının; giderlerinin en önemli kısmını ise emekli aylık ve ödenekler ile sağlık harcamaları oluşturan SGK’daki kötü yönetimin sürmesinin, iflasa sürüklenmesinin milyonlarca vatandaşın mağdur olmasına neden olabileceğini belirtti.
TBMM SEYİRCİ KALMAMALI
Bulut, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu sürece seyirci kalmamalı, SGK’nın yeniden sağlıklı bir ekonomik yapıya kavuşmasını sağlayacak önlemleri almalıdır. SGK’daki kötü yönetimin önüne geçilmesi, yolsuzlukların ortaya çıkarılması, gelir- gider arasındaki uçurumun nedenlerinin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılmalıdır” ifadelerini kullandı.