CHP’li Bulut: Sağlık Bakanlığı tedarik etmediği aşı için hekimlere para cezası kesiyor

CHP’li Bulut: Sağlık Bakanlığı tedarik etmediği aşı için hekimlere para cezası kesiyor
21 Nisan 2021 11:51

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2020 yılının Kasım ayından bu yana suçiçeği aşısının temininde sorun yaşandığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Tedarik edilmeyen aşıların neden yapılmadığı ile ilgili aile hekimlerinden savunma istendiğini kaydeden Bulut, savunma yazmayan hekimlere maaşlarından kesilmek üzere para cezası verildiğini belirtti.

 
ANKARA///

 
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2020 yılının Kasım ayından bu yana su çiçeği aşısının temininde sorun yaşandığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Türkiye’de her bebek doğduğu günden itibaren aile hekiminin takibi ve sorumluluğu altındadır. Bebeklerin, aşı ve gelişim durumu düzenli olarak aile hekimi tarafından takip edilmektedir. Hepatit, kızamık ya da suçiçeği gibi aşı ile önlenebilir hastalıkların yayılmaması için bebeklerin ve çocukların aşılarının düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir” dedi.

 
AŞI TEMİNİNDE SIKINTI MI VAR?

 
Geçtiğimiz kasım ayından itibaren Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) suçiçeği aşısı sağlanamadığını, daha sonra ise eksik aşı temin edildiğini belirten Bulut, 40-50 aşı bekleyen aile hekimine ancak 10 aşı verilebildiğinin öne sürüldüğünü kaydetti. Tedarik edilmeyen aşıların bebeklere neden yapılmadığı ile ilgili hekimlerden savunma istendiğini, savunma yazmayan hekimlere ise maaşlarından kesilmek üzere para cezası verildiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:
Bu süreçte suçiçeği aşısı olamayan bebeklerin diğer aşılarının uygulanmasına ise devam edildiği belirtilmektedir. Ancak iki canlı aşının aynı gün vurulması gerektiğinden; diğer canlı aşılardan herhangi birini yeni olmuş bebeklere suçiçeği aşısını uygulamak için 4 hafta beklemek gerekmektedir. Aşı temininde yaşanan bu sorun, diğer tüm aşı takvimini doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir.

 
ASM’LERDE SUÇİÇEĞİ AŞISI NEDEN YOK?

 
CHP’li Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

 
-Aile Sağlığı Merkezlerinde suçiçeği aşısı bulunmadığı doğru mudur? Aşının temininde yaşanan sorunlar nelerdir?
-Kaç aile hekimine suçiçeği aşısı yapmadığı için, ne kadar para cezası kesilmiştir?

 
KAÇ HEKİME PARA CEZASI KESİLDİ

 
-Yapılması gereken aşı ve izlem sayısının altında kaldığı gerekçesiyle kaç aile hekimine para cezası kesilmiştir?
-Ülkemizde zamanı geldiği halde suçiçeği aşısı olmayan kaç bebek bulunmaktadır?
-Suçiçeği aşının temini için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Aşılamanın gecikmesi olası bir suçiçeği salgınına yol açması durumunda aldığınız herhangi bir önlem var mıdır?
-Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç doz suçiçeği aşısı temin edilmiştir?