CHP’li Bulut: Milyonlar açlık ve sefalet içerisinde!

CHP’li Bulut: Milyonlar açlık ve sefalet içerisinde!
27 Ocak 2022 15:52

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, 2020 yılında 7 milyon 810 bin 588 vatandaşın GSS priminin devlet tarafından ödendiğini bildirdi.

 
ANKARA///

 
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, sağlığın anayasal bir hak olduğunu belirterek, iktidarın görevinin sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir olmasını sağlamak olduğunu belirtti.

 

 
BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?

 

 
Bulut, Bakan Yanık’a “Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.12.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur? Kaç vatandaş yapılandırma sonrası GSS borcunu ödemiştir? Bu tutar ne kadardır? Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır? Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir? GSS borçlarının silinmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?” sorularını yöneltti.

 
7.810.588 VATANDAŞIN GSS PRİMİNİ DEVLET ÖDEDİ

 

 
Önergeyi yanıtlayan Bakan Yanık, “Bilindiği üzere 1 Ocak 2012 tarihinde yeşil kart uygulamasına son verilmiş olup, söz konusu tarihten itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamında iş ve işlemler yürütülmektedir. Bu çerçevede 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 87. maddesi gereği 5510 Sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (c) beğendinde sayılan kişilerin GSS primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay mutat olarak SGK tarafında hazırlanan GSS prim borçları tablosunda yer alan bilgiler doğrultusunda ödenmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılında 7 milyon 810 bin 588 vatandaşın GSS primi devlet tarafından ödenmiştir” dedi.

 
MİLYONLAR AÇLIK VE SEFALET İÇİNDE

 
Önerge yanıtını değerlendiren Bulut, 2020 yılında brüt asgari ücretin 2 bin 943 lira olduğunu hatırlatarak, “Hane geliri aile içindeki fert sayısına bölünmesi sonucunda asgari ücretin 1/3’ünden azsa GSS primlere devlet tarafından ödeniyor. 2020 yılında GSS pirimi devlet tarafından ödenen 7 milyon 810 bin 588 vatandaşın hane geliri 1000 TL’nin altında. Yani milyonlarca insan açlık ve sefalet koşullarında yaşıyor. GSS kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf, çiftçi ve bakmakla yükümlü oldukları milyonlarca vatandaş var. Ancak GSS borçlarının silinmesine yönelik tek kelime etmiyor. Önergemizdeki hiçbir sorumuzu yanıtlamayan Aile Bakanı Yanık da milyonlarca insanın GSS primini ödediklerini övünülecek bir şeymiş gibi anlatıyor” ifadelerini kullandı.