CHP’li Bulut: Merkez Bankası’nın, Swap borçları dahil net rezervi eksi -56,8 milyar Dolar!

CHP’li Bulut: Merkez Bankası’nın, Swap borçları dahil net rezervi eksi -56,8 milyar Dolar!
15 Haziran 2021 07:04

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Merkez Bankası’nın döviz rezervinin 100 milyar dolar seviyesine ulaştığı’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bulut, “Erdoğan, işine geldiği gibi rezervi söylüyor ancak borçları bu hesaba katmıyor. Matematik de Merkez Bankası’nın bilançoları da ortada. Merkez Bankası’nın, swap borçları dahil net rezervi eksi -56,8 milyar dolar” dedi.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Merkez Bankası’nın döviz rezervinin 100 milyar dolar seviyesine ulaştığı’ açıklaması matematiğin gerçekleriyle bağdaşmıyor” dedi. Erdoğan’ın, ‘128 Milyar dolar nerede?’ sorusuna makul bir cevap bulamadığı için kamuoyunun gözünü boyama yöntemini seçtiğini söyleyen Bulut, Merkez Bankası’nın, altın + döviz brüt rezervinin 28 Mayıs – 4 Haziran haftasında 1,1 milyar dolar artarak 93 milyar 686 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
ARTIŞ BORÇLANMADAN KAYNAKLI
Rezervde yaşanan artışın bankanın swap yoluyla borçlanmasından kaynaklandığını belirten Bulut, geçen hafta döviz rezervinin 917 milyon dolar artarak 49 milyar 638 milyon dolara, altın varlıklarının 165 milyon dolar daha artarak 44 milyar 48 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.
62 MİLYAR DÖVİZ VE ALTIN SWAP BORCU VAR
Merkez Bankası’nın bilanço içi döviz ve altın borçlarının geçen hafta 1 milyar 429 milyon dolar azalarak 90 milyar 404 milyon dolara, bilançosunda gözükmeyen döviz ve altın swap borçlarının ise 2 milyar 51 milyon dolar artarak 62 milyar 90 milyon dolara kadar çıktığını bildirdi.
REZERV EKSİ 56.8 MİLYAR DOLAR
Swap dahil toplam döviz ve altın borçlarının 662 milyon dolar artarak 152 milyar 494 milyon dolara yükseldiğini belirten Bulut, Merkez Bankası’nın swap borçları dahil net rezervinin eksi -56,8 milyar dolar olduğunu belirtti.
ERDOĞAN, BORÇLARI HESABA KATMIYOR
CHP’li, Bulut, “Matematik de Merkez Bankası’nın bilançoları da ortada. Bilançolar Merkez Bankası’nın internet sitesinde herkese açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işine geldiği gibi rezervi söylüyor ancak borçları bu hesaba katmıyor. MB’nin rezervini borçlarla yükseltmeye çalışıyorlar. Elin atına binen, tez iner. ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusu iktidarın kimyasını bozdu. Erdoğan, ‘Salgında harcadık’, ‘Hazine’de duruyor’ dedi ama kamuoyunu tatmin edici bir yanıt veremedi. Biz muhalefet olarak bu kamu zararının hesabını sormaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.