CHP’li Bulut: Maaş bekleyen EYT’liler, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor!

CHP’li Bulut: Maaş bekleyen EYT’liler, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor!
1 Şubat 2023 08:06

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın TBMM Başkanlığına sunduğu EYT Yasası’nın beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. “Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) yerini, Emeklilikte Prime Takılanlar” (EPT) aldı diyen Bulut, prim şart koşulunun kaldırılmasını, deprem mağdurlarının EYT kapsamına alınmasını, staj ve çıraklık sigortası başlangıcı emeklilik için de başlangıç sayılmasını istedi.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın TBMM Başkanlığına sunduğu, Perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek EYT Yasası’nın beklentileri karşılamadığını söyledi.

 
KÖTÜ SENARYO GERÇEK OLDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Emeklilikte Yaşa Takılanlarda, “8 Eylül 1999 öncesi 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. Bu, kötü senaryoları kafanızdan silin” sözlerini hatırlatan Bulut, “Bu kötü senaryo gerçek oldu. Prim gününü beş bine tamamlayıp emeklilik hayali kuran EYT’liler “kademeli prim gün sayısı” ile karşı karşıya kaldı” dedi.
KADEMELİ PRİM GETİRİLDİ
Cumhur İttifakı milletvekillerinin imzasıyla getirilen 4 maddelik kanun teklifinde 5000 ila 5975 gün kademeli prim koşulu şart koşulduğunu kaydeden Bulut, “Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, “Emeklilikte Yaşa Takılanların yerini, Emeklilikte Prime Takılanların” alacağı yönünde yaptığı uyarıyı hatırlatarak, şöyle devam etti:
EYT’LİLER KAZANÇ KAPISI DEĞİL
“İktidar, milyonlarca kişinin umutla çıkmasını beklediği EYT’de yeni bir mağduriyet yarattı. EYT’lileri kazanç kapısına dönüştürdü. Eksik prim gününü tamamlamak için askerlik ve doğum borçlanması yapanlar ve borç ödemesi için kredi çekip taksit ödemeye başlamıştı. EYT’liler maaş almayı beklerken, şimdi borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.
KANUN TEKLİFİ REVİZE EDİLMELİ
“Kanun Teklifi revize edilmeli, kademeli prim kaldırılmalı, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan herkes istisnasız kazanılmış hakkını almalıdır. Staj ve çıraklık sigortası başlangıcı emeklilik için de başlangıç sayılmalı, stajyerler EYT düzenlemesi kapsamına alınmalıdır. Çalıştıkları halde SGK girişleri geç yapılan deprem mağdurlarının yer almadığı EYT yasası eksiktir.”