CHP’li Bulut: İş bulamayan EYT’liler taş mı yiyecekler?

CHP’li Bulut: İş bulamayan EYT’liler taş mı yiyecekler?
6 Kasım 2021 11:00

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarını gündeme getirdi.

 
Bulut, “Patron için yaşlı, devlet için genç olan bu insanlara kimse iş vermiyor. Saray’ın müteahhitlerine gösterilen oluk oluk akıtılan para EYT’lilerden esirgeniyor” dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Burhanettin Bulut, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarını gündeme getirdi. Bulut, “Her nefis bir gün ölümü tadacak” diye, bir söz var. Sizin iktidarınızda da bu ülkede tüm topluluklar bir defa da olsa mutlaka ya düşman ya terörist ya iş birlikçi ya da hain ilan edilecek. Ben de o gruplardan EYT’lilerin sözü olmak istiyorum” dedi.

 

 

EYT’LİLER DÜŞMAN GÖRÜLÜYOR

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, EYT’lilere yönelik “Ülke ekonomisini çökertmeye yönelik manipülasyonda bulunuyorlar. Erken emekli olmak istiyorlar. İkinci işi arıyorlar. Başkasının istihdam hakkını kullanacaklar. Beni bu yola teşvik etmeyin, seçimi kaybetsek de olmayacak diyorum; EYT’yle ilgili çalışmalar yapılmıyor, bu mümkün değildir” sözlerini hatırlatan Bulut, şöyle devam etti:

5 milyona yakın emeklilikte yaşa takılanlar buradan çıkacak, Bakan’ın ağzından çıkacak sözlere dikkat kesilmiş durumdalar. Bir yabancı haber ajansına Bakanlıktan 2 yetkili konuşmuş. Bu yetkililer kimdir bilmiyorum. Bir çalışma olduğunu ve bunun ayrıntılarının da yakında açıklanacağını söylemişler. Bu, önemli bir gelişme. Türkiye’de 9 maaş alan bürokratlar var. Erdoğan’ın suçladığı EYT’liler 2 maaş alacak diye sürekli gündemde tutuluyor. 9 maaş alanlar varken; Türkiye’de uçan saray, kışlık saray, yazlık saraylar alınıyorken emeklilikte yaşa takılanlara bu rakamları reva görmemek, açıkçası düşman görmek kabul edilemez.

 

 

TAŞ MI YİYECEKLER!

 

 

Çünkü patron için yaşlı, devlet için genç olan bu insanlara hiç kimse iş vermiyor. Peki, iş bulamayan bu insanlar ne yiyecek, taş mı yiyecekler? Bu insanlar ailelerini nasıl geçindirecekler, çocuklarını nasıl okutacaklar? Türkiye’de işsizlik oranları ortada, böylesi bir işsizlik oranları ortadayken bu yaştaki insanların iş bulma ihtimali çok uzak.

 

 

YETERLİ KAYNAK VAR

 

 

EYT’liler sadaka istemiyor, sadece emeklilik hakkını istiyor, mezarda emekli olmak istemiyorlar. Bununla ilgili bir çalışma yapılır ise 24 milyar civarında bir ek yük getirecek. SGK’nın emeklilere ödediği pay itibarıyla 6-7 oranında. Sadece şehir hastanelerinde bu yıl ödenecek tutar 21 milyar TL. Yani bu kaynak var aslında, yeter ki bu kaynağı ödemeyi düşünelim. Yeter ki 5 müteahhide gösterdiğimiz iltiması buraya gösterelim. Burada bir haksızlık var, cezalandırılan bir grup var ve bu yasa bir an önce çıkartılmalı. Artık EYT örgütlü bir topluluk, seçimlerde bir parmak bal sürerek bu işi halletme ihtimaliniz yok, bu iktidarın peşini de bırakmayacaklar.

 

SORU YANITSIZ KALDI

 

 

CHP’li Bulut’un, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin’e sorduğu, “EYT’liler çift maaş almak istemekle suçlanıyor. Bakanlığınızda birden fazla maaş alan bürokrat var mı? sorusu ise yanıtsız kaldı.