CHP’li Bulut: Glikoz ölçüm sensörleri SGK geri ödeme listesine alınmalı!

CHP’li Bulut: Glikoz ölçüm sensörleri SGK geri ödeme listesine alınmalı!
12 Kasım 2021 09:53

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Tip 1 diyabet hastası aileler ve çocuklarıyla bir araya geldi. Çocukların, gece gündüz demeden günde en az 8 kez parmak uçları delinerek şeker ölçümü yapıldığını kaydeden Bulut, “Her gün çocuğun sırayla bir parmağı deliniyor. Artık el parmaklarında yer kalmadığı zaman ağrı başlayınca ayaklarına geçiyorlar. Parmak ucu delmek yerine, acı vermeyen glikoz ölçüm sensörleri SGK geri ödeme listesine alınmalı” dedi.

 

 
ANKARA///

 
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, çocukları Tip 1 diyabet hastası olan ailelerin sorunlarını dinledi. Adana’da ailelerle ve çocuklarla bir araya gelen Bulut, Tip 1 diyabet hastası çocukların ailelerinin seslerini duyuramadığını söyledi. Bulut, ülkemizde 18 yaş altında 20 bin Tip 1 diyabet hastası olduğunu ve her yıl bin 700 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konulduğunu kaydetti.

 

 
PARMAK UCU DELİNEREK ÖLÇÜM YAPILIYOR

 

 
Çocukların parmak uçları delinerek, günde en az 8 defa ölçüm yapıldığını kaydeden Bulut, “Bazen bu sayı 10’un üzerine çıkabiliyor. Her yemekten önce ve sonra ölçüm yapılması gerekiyor. Gece 00:00’da ve 03:00’te mutlaka çocuk uyandırılıyor, parmak ucu delinip ölçüm yapılıyor. Ölçüm yapılan bu ürünler 250 lira gibi bir bedel ödenerek eczaneden alınıyor” dedi.

 
SGK ÖDEMİYOR

 

 
Parmak ucu delmek yerine, 900-1000 TL tutarındaki acı vermeyen glikoz ölçüm sensörlerinin kullanıldığını kaydeden Bulut, ancak bu sensörlerin geri ödeme kapsamında olmadığını bildirdi. 14 Kasım Diyabet Günü öncesi SGK’ya sensörleri geri ödeme kapsamına alması için çağrı yapan Bulut, aksi takdirde çocukların ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunları yaşayacağını belirtti.

 

 

 

 

SIRAYLA BİR PARMAĞINI DELİYORUM

 
Yaşadıkları sorunları anlatan bir anne şunları söyledi:
Her yemekten önce ve sonra günde 8 defa, gece 00:00’da ve 03:00’da mutlaka çocuğumu uyandırıp parmak delerek ölçüm yapıyorum. Sırayla her gün bir parmağını deliyorum. Artık el parmaklarında yer kalmadığı zaman ağrı başlayınca ayaklarına geçiyorum. Gece 00:00’da ve 03:00’te mutlaka çocuğumu uyandırıyorum. Kola takılan glikoz ölçme sensörleri var ama SGK karşılamıyor. Hastalığın tedavisi yok. Gece yapılan ölçüm çok önemli. Yükselmiş mi düşmüş mü ona göre nasıl müdahale edeceğimizi biliyoruz. Bütün hayatımızı kendisine göre ayarladık.

 

 
SGK ÖDEMELİ

 
CHP’li Bulut’un aletlerin striplerini nereden alıyorsunuz? SGK ödüyor mu? sorusuna da “Eczaneden alıyoruz. SGK belli bir kısmını ödüyor ama yine de bize aylık maliyeti 250 lirayı buluyor. Ve bunu ömür boyu yapmak zorundayız. Sensörlü ölçümler ya da pompa var ama alamıyoruz devlet karşılamıyor. Araştırmalarıma göre aylık 1000 TL maliyeti. Kola takılıyor. Tek bir iğnesi var yapışkanlı. Bir de aleti var. Bir telefon gibi yaklaştırıyoruz, kendisi ölçümünü yapıyor. Böylelikle her gün parmak delmekten kurtuluyoruz” yanıtını verdi.

 

 

 
SENSÖRÜN MALİYETİ 1000 TL

 

 
Diyabet hastası çocuğu olan bir diğer anne de “Çok sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. Uzun bir süre parmaklarını delerek kan ölçümü yaptık. Parmak uçları delindiğinde nasırlar oluşabiliyor, sinir uçlarına zarar verebiliyor. Şu an sensör kullanıyoruz. Günde istediğimiz kadar ölçüm gerçekleştirebiliyoruz. Aynı zamanda hipoglisemi riskini de azaltmış oluyoruz. 1 tane sensörün ücreti 450 lira. Yaklaşık ayda 950-1000 TL arası bir maliyeti var. Çocuğun raporu var. Tip 1 diyabet hastası ama hiçbir şekilde kurum karşılamıyor. Gün geçtikçe ödemekte zorlanıyoruz. Bizim için çok büyük sıkıntı kesinlikle SGK’nın ödemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ben alamayan aileler ve bundan faydalanamayan aileler için kullanmayan çocuklar için çok üzülüyorum” ifadelerini kullandı.