CHP’li Bülbül: TRT yayınları Anayasa’yı ihlal ediyor!

CHP’li Bülbül: TRT yayınları Anayasa’yı ihlal ediyor!
14 Aralık 2021 11:38

CHP’li Bülbül TRT dizisiyle verilen subliminal mesajın ahlak ve etik kurallar ile Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

 

 

 
TRT 1 kanalında yayınlanan Teşkilat isimli dizinin 12 Aralık 2021 tarihli bölümünde, Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemde sloganı olan “Geliyor gelmekte olan” sözlerinin dizideki “Yıldırım” isimli karaktere söyletilmesi CHP’yi harekete geçirdi.

 

 
CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Önergesinde dizideki karakterin “uluslararası bağlantıları olan, komplocu ve tehlikeli bir kişi olarak gösterildiğini belirten Bülbül, “Bu gibi dizilerdeki repliklerin bilinçli bir şekilde kurgulandığı açıktır. Dizilerle topluma verilmek istenen bu tür subliminal mesajların, amaçları ve etkisi ahlaka uygunluğu açısından büyük tartışma konusudur” dedi.

 

 
Bülbül, “Kamu vergileriyle ayakta duran ve kamu yayıncılığı yapmakla görevli olması gereken devlet televizyonu TRT’nin yayınlarının, bir siyasi kesiminin amaçları ve toplumda yaratmak istediği algı için kullanılması başta ahlak ve etik kurallar ile Anayasa’ya aykırıdır” diyerek şu soruları yöneltti:

 

 
1- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemde kullandığı sloganının dizideki rolü itibariyle “terörist” bir karaktere söyletilmesi tesadüf müdür?
2- TRT’de yayınlanan dizilerin replikleri/sanaryosu ön incelemeden geçmekte midir?
3- Senaryoya TRT yönetimi tarafından müdahale söz konusu mudur?
4- Bu dizi yayınlanmadan kim ya da kimler tarafından incelenmektedir?
5- Dizi ile ilgili kurum içerisinde herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

 

 

TRT SİYASETE GİRMESİN İŞİNİ YAPSIN!

 
Konuyla ilgili açıklama da yapan Bülbül, TRT’nin her dönem bazı güçlerin yönetiminde olduğunu ve bunu da yayınları ile çok açık şekilde gösterdiğini söyleyerek “TRT siyasete girmesin yayıncılık işini yapsın yeter” dedi. TRT’nin ilkelerini de hatırlatan Bülbül, TRT’nin etik ve ahlak dışı yayın yaptığı belirterek şunları söyledi:

 
“TRT’nin yayın ilkeleri arasında Anayasanın sözüne ve ruhuna bağlı olmak, Devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak amacı güden rejim ve ideolojilerin propagandasına yer vermemek, tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak yer alırken gelinen nokta bunların tam tersidir. TRT yönetimi bu ilkeleri gasp etmekte, iktidarın kanalı gibi çalışarak devlet kurumu niteliğini ayaklar altına almaktadır. Yurttaşların vergileri TRT’nin cebini doldururken yapılan bu yayınlar ahlak dışıdır ve suç işlemektedir.”