CHP’li Bülbül: Müzisyenler yoksulluk sınırının altında!

CHP’li Bülbül: Müzisyenler yoksulluk sınırının altında!
8 Nisan 2021 13:30

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, müzisyenlerin durumunu meclise taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bülbül, müzisyenlerin yoksulluk sınırının altında olduğunu söyledi.

 

 

Önergesinde müzisyenlerin %80’i bu sektör dışında gelir elde edebilecekleri başka bir alanda çalışmadığını belirterek, “Bu süreçte işsiz kalan 100’e yakın müzisyen ne yazık ki yaşamına son vermiştir. Müzik sektörü çalışanlarının yarısına yakınının hane halkı aylık gelirleri toplamı, asgari ücret ve açlık sınırının altındayken, %90’ının hane halkı geliri yoksulluk sınırının altında kalmaktadır” dedi.

 
Sektörde çalışanların maddi durumlarıyla ilgili de yapılan bir çalışmanın verilerini paylaşan Bülbül, “Çalışanların %29,4’ünün aylık kişisel gelirinin 1000 TL’nin %74,2’sinin ise 4.000 TL’nin, %71,6’sının hane halkı toplamının 5.000 TL’nin altındayken ve %62,9’u oturduğu eve kira ödediği düşünüldüğünde, pandemi sürecinde %89’unun işini kaybetmesi ve %78’inin düzenli gelirden yoksun kalması müzisyenlerin barınma ve temel gıda gereksinimlerini dahi karşılayamayacakları bir yoksulluk durumuyla, karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Pandemi şartlarında müzisyenlerin devlet ve yerel yönetimler tarafından sağlanan sosyal desteklerden yararlanma düzeyleri oldukça düşüktür” ifadelerini kullandı.

 
CHP’li vekil Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

 
1- Pandemi süresince kaç müzisyen desteklerden faydalanmıştır?
2- Müzisyenlere verilen destekler toplamı ne kadardır?
3- Müzisyenlerin çalışmalarını sürdürmeleri için herhangi bir plan yapılmış mıdır?
4- Müzisyenlere yönelik bir destek paketinin oluşturulması planlanmakta mıdır?